Cea mai simpla conserva pentru iarna. Cum faci zacusca traditionala, un preparat delicios dupa reteta bunicii
piper proaspat macinat 10 foi de dafin sare dupa gust Mod de preparare: Se coc vinetele, se curata, se scurg, se dau prin masina de tocat cu o sita cu orificii mari! Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul in el, se incinge, dupa care se adauga ceapa si se lasa sa se soteze pana devine translucida, dupa care se adauga ciupercile.
Pregatirea conservelor iarna e in toi, iar camarile se umplu cu borcane pline de preparate gustoase si sanatoase. O reteta delicioasa de zacusca, facuta la foc de lemne, cu legume sanatoase din gradina e cea mai buna alegere. rosii
un borcan mare (800 ml) de sos/ pasta de rosii si ardei
1 litru ulei
o legatura cimbru verde, merge si uscat, daca nu aveti gradina
100 gr. piper proaspat macinat
10 foi de dafin
sare dupa gust
Mod de preparare:
Se coc vinetele, se curata, se scurg, se dau prin masina de tocat cu o sita cu orificii mari! La fel se procedeaza si cu ardeiul. Dupa ce se coace ardeiul, se curata si apoi se toaca prin masina cu aceeasi sita. Ciupercile se curata de coaja, se spala, se toaca cubulete cu latura de aproximativ 7 mm. Ceapa se curata, se spala in mai multe ape, se toaca marunt, rosiile se dau prin separator.
Acestea fiind spuse, se pregateste un vas incapator, cu fundul gros( in cazul meu un tuci mare) si se incepe pregatirea termica a ingredientelor pentru zacusca noastra traditionala, caci e o reteta de cand lumea. Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul in el, se incinge, dupa care se adauga ceapa si se lasa sa se soteze pana devine translucida, dupa care se adauga ciupercile. Se lasa sa se soteze si ele cateva minute si cand s-au inmuiat, se adauga ardeiul.
Dupa alte cinci minute se pune sucul de rosii si bulionul, lasam sa fiarba in voie, la foc domol. Se adauga, se amesteca, se condimenteaza. Se fierbe la foc domol, pana in momentul in care uleiul incepe sa se ridice la suprafata. Atunci zacusca este gata de pus in borcane, sterilizate o jumatate de ora la cuptor si tinute acolo, sa stea calde. Pentru a fi siguri ca nu se sparg, le asezam pe o tava de inox in momentul cand punem zacusca fierbinte in ele.
Va recomandam si:
Cum se pregateau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro