Cea mai perversa boala, cu simptome ascunse chiar si cativa ani

Cea mai perversa boala, cu simptome ascunse chiar si cativa ani

Doua tipuri de diabet, doua categorii de pacienti Diabetul poate fi de tip I, care presupune dependenta absoluta de insulina, nu se poate supravietui fara tratament cu insulina, si exista diabetul de tip II, care are mai multe subtipuri si unde se include si diabetul secundar. Deci pancreasul mai functionaza si mai produce insulina, dar exista un grad variat de insuficienta de secretie de insulina sau rezistenta fata de actiunea insulinei in corp", mai explica medicul. Poate aparea dupa un efort fizic prelungit si un aport mai mic de hidrati de carbon sau de mancare, poate sa apara o valoare foarte scazuta a glicemiei si atunci e vorba de coma hipoglicemica", arata dr. "In coma cu glicemia mica e nevoie de o atitudine foarte urgenta de administrare de zahar, miere, de sucuri dulci. Diabetul juvenil afecteaza peste 50 de copii Potrivit cifrelor Directiei de Sanatate Publica Maramures in luna aprilie a anului 2015 erau inregistrati 21.129 de bolnavi de diabet.

acum 56 luni (3 Jun 2015)

Din pacate, este boala care ne poate afecta fara sa avem cel mai mic indiciu si putem sa suferim de diabet ani e zile, fara sa stim.

"Este foarte indicat si este important sa ne gandim la preventie, la depistarea precoce a bolii prin analize periodice, efectuate prin medicul de familie. E bine ca fiecare persoana adulta sa faca analize la cel mult patru ani, pentru ca si posibilitatea de a preveni complicatiile diabetului este mult mai usoara daca depistam boala la timp", explica dr. Eva Vincze, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice.

Ea mai arata ca, atunci cand apar, simptomele denota deja unele complicatii ale diabetului si vorbeste despre senzatie de sete intensa, urinare frecventa, senzatie de oboseala, consum de lichide exagerat ori scadere in greutate.

"In momentul complicatiilor apar, de fapt, neplacerile cauzate de diabet. Practic, daca nu facem analizele si nu aflam din timp, pana la aparitia acestor complicatii putem sa nici nu stim de boala. Este o boala care poate evolua tacit, multi ani de zile", mai spune dr.

Stilul de viata nesanatos, drumul catre diabet

Aparitia diabetului este favorizata de a umiti factori.unii dintre acestia pot fi influentati, altii insa nu. "Factorii influentabili sunt modul de alimentatie, stilul de viata. De asemenea, fumatul sau activitatea fizica sunt factori care pot contribui la declansarea diabetului, dar pe care-i putem influenta", mai explica medicul. Vincze vorbeste despre alti factori a caror aparitie nu mai depinde de noi, si aici vorbeste despre factorii genetici sau de varsta. Un factor genetic mostenit trebuie sa fie declansat de anumiti factori de mediu", mai explica medicul.

O depresie poate declansa diabetul

Dincolo de toti factorii cunoscuti, diabetul poate fi declansat si de factori psihici. "Factorii psihici pot declansa o multitudine de boli, printre care si diabetul. Doua tipuri de diabet, doua categorii de pacienti ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro