Cea mai lunga procesiune religioasa din Vinerea Mare. Secretul crucii purtate de credinciosi 10 kilometri

Cea mai lunga procesiune religioasa din Vinerea Mare. Secretul crucii purtate de credinciosi 10 kilometri

Sute de credinciosi vor participa la pelerinajul din Vinerea Mare, numit "Drumul Crucii", care va porni din Lupeni spre schitul din Straja. Pe "Drumul Crucii", credinciosii poarta o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, inalta de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urca pana la cota 1.440 de metri a muntelui.

acum 35 luni (4 Apr 2018)

Sute de credinciosi vor participa la pelerinajul din Vinerea Mare, numit "Drumul Crucii", care va porni din Lupeni spre schitul din Straja.

Evenimentul comemoreaza patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei si este organizat in fiecare an, de aproape doua decenii. Pe "Drumul Crucii", credinciosii poarta o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, inalta de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urca pana la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea adusa la schitul din Straja este incrustata cu bucatele din crucea pe care a fost rastignit Iisus.

Statiunea devenita loc de pelerinaj

Statiunea Straja din Masivul Valcan a devenit in ultimii ani una dintre cele mai importante atractii turistice din vestul tarii. Este vizitata in special iarna, de iubitorii de schi, insa este si un loc istoric si o destinatie pentru pelerini. In masivul Straja, unul din locurile de hotar din trecutul Transilvaniei, in Primul Razboi Mondial au murit peste 1.000 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni. Cea mai neobisnuita atractie turistica din statiunea montana Straja este un tunel pe peretii caruia au fost pictati 365 de sfinti, in ordinea in care sunt sarbatorti in cate o zi din an.

Tunelul care face legatura intre sosea si schitul din Straja dateaza de un deceniu, iar lungimea sa depaseste 50 de metri. Intra in tunel pe o poarta mare din lemn, isi cauta ziua de nastere si apoi vad chipul sfantului din acea zi, asa dupa cum este trecut el in calendarul ortodox. Dupa cateva minute isi aduc aminte de cei apropiati, din familie sau de prieteni, si le cauta zilele de nastere in oranduirea lor crestina", informeaza site-ul statiunii Straja. Ideea constructiei tunelului a apartinut lui Emil Parau, un om de afaceri din Valea Jiului, convins de minunile petrecute aici in ultimii ani. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro