Cea mai lunga iarna de pe Pamant
De asemenea, un studiu publicat ieri la Londra, arata ca eruptiile vulcanice ar fi trimis particule in atmosfera care ar fi redus efectul vizibil al incalzirii globale, desi cantitatea de gaze de sera din atmosfera a crescut. Raportul, intocmit de oameni de stiinta de la universitati de top precum Stanford, Princeton si Berkeley, atrage atentia ca ritmul in care dispar speciile de vertebrate a crescut de 114 ori.
Potrivit unui studiu al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, activitatea solara va incetini in jurul anului 2030. Ipoteza adusa de britanici se bazeaza pe un nou model al ciclurilor solare, care analizeaza modificarile neregulate in activitatea astrului in jurul caruia graviteaza Pamantul.
Asadar, studiul anticipeaza ca in urmatorul ciclu solar, care va avea loc intre 2030 si 2040, activitatea solara s-ar putea diminua cu pana la 60%, ceea ce va duce o racire radicala a Terrei, asemanatoare cu cea din perioada 1300 - 1870, numita Mica Glaciatiune. Efectele vor fi resimtite mai ales in timpul iernilor, care vor deveni din ce in ce mai dure, iar raurile vor ingheta, ceea ce va duce si la perturbarea activitatilor economice care depind de navigatie. Efectele nu vor fi influentate de activitatea umana, iar daca modelul se dovedeste adevarat, nu vom avea alta solutie decat sa ne pregatim pentru o asemenea perioada. Cu toate acestea, NASA a confirmat luna aceasta ca suntem intr-o perioada in care efectele industrializarii si tehnologizarii masive sunt ascunse de conditiile meteo.
NASA a aratat ca incalzirea globala a fost ascunsa in ultimii 10 ani de vantul din Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Terra s-a incalzit cu doar 0,06 grade Celsius in ultimii 15 ani, dar caldura suplimentara pare a fi ascunsa in alte zone unde oamenii nu o simt atat de puternic. Studiul arata ca zonele de la 300 la 1.000 de metri adancime din Pacific si din Oceanul Indian s-au incalzit puternic. Asadar, pe masura ce incalzirea globala s-a incetinit la suprafata, in oceane s-a acumulat foarte multa caldura, care afecteaza ecosistemele si care va avea efecte pe termen lung. De asemenea, un studiu publicat ieri la Londra, arata ca eruptiile vulcanice ar fi trimis particule in atmosfera care ar fi redus efectul vizibil al incalzirii globale, desi cantitatea de gaze de sera din atmosfera a crescut.
Raportul, intoc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro