Cea mai impunatoare cladire din centrul Baniei. Cum s-a transformat Palatul Justitiei din Craiova in Universitate

Cea mai impunatoare cladire din centrul Baniei. Cum s-a transformat Palatul Justitiei din Craiova in Universitate

In cladirea centrala isi desfasoara activitatea sase facultati: Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Facultatea de Stiinte, Facultatea de Stiinte Sociale, Facultatea de Horticultura si cea de Teologie. Facultatea dispune de 8 sali de curs, 17 sali de seminar si 4 spatii de cercetare care deservesc studentii celor cinci departamente ale facultatii, si anume: Departamentul de limba romana, literatura, Departamentul de limbi romanice si clasice, Departamentul de studii anglo-americane si germane, Departamentul Arte si Departamentul de comunicare, jurnalism si stiinte ale educatiei. Facultatea de Stiinte Cladirea Centrala a Universitatii din Craiova gazduieste si Facultatea de Stiinte cu cele patru departamente ale acesteia: Departamentul de Chimie, Departamentul de Fizica, Departamentul de Geografie, Departamentul de Informatica si Departamentul de Matematica.

acum 68 luni (1 Aug 2015)

Pe locul unde este situata in momentul de fata cladirea Universitatii din Craiova a existat in secolul al XVIII-lea Biserica Ganescu, ctitorita de stolnicul Barbu Zatreanu Ganescu. Un rol important in constructia noului palat l-au jucat atat Alexandru Marghiloman, atunci Ministru al Lucrarilor Publice (perioada in care a contribuit, pe langa construirea Palatului Justitiei din Craiova, la amenajarea Gradinii Botanice, la inceperea lucrarilor la Scoala Centrala de Fete, la Palatul Justitiei si la edificiul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, precum si la inceperea lucrarilor la podul de la Cernavoda), cat si prefectul de Dolj, Nicu Economu, care a finantat lucrarile", se arata in documetarea realizata de Alexandra Daniela Ilie, presedintele Asociatiei Monumente Oltenia. Palatul Justitiei era inconjurat de un gard cu grilaj de fier forjat fixat pe un soclu de beton, cu stalpi din loc in loc. "Forma initiala a cladirii Palatului de Justitie era de patrulater intretaiat pe mijloc de un corp central, care corespundea intrarii principale. In momentul de fata cladirea Universitatii din Craiova este una dintre cele mai frumoase din oras, dar si un punct de repere in randul locuitorilor Baniei. [...] Cladirea Universitatii este simetrica, fiind alcatuita din doua corpuri in forma de "U", distincte, legate printr-un corp central (corp 7), delimitand, astfel, cele doua curti de lumina. Corpurile 1-6 (laterale) au o inaltime ce variaza intre 3,95 m - 4,50 m, iar corpul central are o structura diferita, cu inaltimea de nivel de 7,30 m, 8,40 m si 7,85 m", s emai arata in documetarea realizata de Alexandra Daniela Ilie, presedintele Asociatiei Monumente Oltenia.

In cladirea centrala isi desfasoara activitatea sase facultati:

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Facultatea de Stiinte, Facultatea de Stiinte Sociale, Facultatea de Horticultura si cea de Teologie.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro