Cea mai grava criza politica. Dilma Rousseff, suspendata de Senat

Senatul a votat pentru inlaturarea de la putere a presedintelui de stanga, pentru 180 de zile, timp in care se deschide procedura de destituire. Dupa o sedinta-maraton de 20 de ore, extinsa si in noaptea de miercuri spre joi, o majoritate de senatori brazilieni au votat in favoarea deschiderii unui proces de destituire a presedintelui Dilma Rousseff, antrenand inlaturarea ei de la putere pentru maxim 180 de zile.

acum 82 luni (13 May 2016)

Senatul a votat pentru inlaturarea de la putere a presedintelui de stanga, pentru 180 de zile, timp in care se deschide procedura de destituire.

Dupa o sedinta-maraton de 20 de ore, extinsa si in noaptea de miercuri spre joi, o majoritate de senatori brazilieni au votat in favoarea deschiderii unui proces de destituire a presedintelui Dilma Rousseff, antrenand inlaturarea ei de la putere pentru maxim 180 de zile. Acuzata de escamotarea conturilor publice, impopulara lidera a stangii denunta o "lovitura de stat" institutionala. Este o decizie istorica provocata de o recesiune profunda si un urias scandal de coruptie legat de compania petroliera de stat, Petrobras, cu care de acum, se va confrunta Michel Temer, vicepresedintele care ii succede. Cu Rousseff suspendata de Senat, Temer, 75 de ani, preia sefia unei tari prinsa in instabilitate politica si economica, dupa un deceniu de prosperitate.

Rousseff il considera un tradator din cauza eforturilor sale in calitate de sef de partid, de a forta colegii sa demisioneze din posturile guvernamentale si de a realiza aceasta coalitie care a permis o alta majoritate in Senat. Nu va fi o ceremonie speciala de transferare a puterii. Senatul va trimite un emisar cu un "intimacao", o notificare oficiala a rezultatului si consecintele pentru presedintele Rousseff, care isi pastreaza titlul si resedinta, dar pierde autoritatea si este obligata sa paraseasca biroul prezidential din Planalto. Acelasi emisar ii va inmana lui Michel Temer o notificare ca trebuie sa-si asume functiile de sef de stat.

Cursa voturilor

Timp de 180 de zile, Temer va face oficiul de presedinte in asteptarea verdictului final - este o adevarata cursa a voturilor, demna de un episod al serialului House of Cards. Executivul este constrans sa formeze o alianta cu un Parlament compus din peste 30 de partide.

"Tinand cont de acest sistem politic, trebuie gasiti aliati in partide care nu au o ideologie clara sau chiar ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro