Cea mai frumoasa pilda a lui Arsenie Boca. Povestea ucigasului evadat care si-a dat libertatea pentru a ajuta o familie

Cea mai frumoasa pilda a lui Arsenie Boca. Povestea ucigasului evadat care si-a dat libertatea pentru a ajuta o familie

Parca trezit dintr-un cosmar, evadatul o indemna pe tanara mama sa nu se sperie, se aseza alaturi si o intreba ce probleme o fac atat de nefericita. "Daca un asemenea om - cu lanturi la maini si la picioare, obosit si dornic de libertate, ce nu ducea cu sine decat o groaza de pacate - a putut sa o ajute pe femeia aceea, cu atat mai mult noi ii putem ajuta pe cei din jurul nostru.

acum 46 luni (15 Apr 2017)

O pilda cunoscuta, rostita de Arsenie Boca vorbeste despre recunostinta care poate schimba oamenii. Nimeni nu reusise sa evadeze vreodata de acolo, in general, cei trimisi aici erau fie condamnati la moarte pentru crime sau jafuri deosebit de grave, fie ispaseau o pedeapsa foarte mare. Desi era atat de bine pazita, intr-o seara un criminal a scapat. Desigur ca acolo putea gasi ceva de mancare si haine. Cu disperare, a navalit in odaia mica, unde o imagine cu totul neasteptata il tintui in loc: o tanara femeie plangea langa un copilas micut, care, de asemenea, scancea.

Pe masa goala, un rest de lumanare lasa in mica incapere o lumina slaba, in care se vedea, totusi, chipul palid si slabit al femeii. Parca trezit dintr-un cosmar, evadatul o indemna pe tanara mama sa nu se sperie, se aseza alaturi si o intreba ce probleme o fac atat de nefericita. Aceasta, printre lacrimi, i-a raspuns ca sotul ei a murit pe front, ca nu mai are nici un ban si ca, de foame si frig, copilasul s-a imbolnavit. - Lasa femeie, ii spuse puscariasul, o sa te ajut eu. - Nu vreau sa furi pentru mine si nici sa sufere cineva nu doresc. - Nu-ti face griji, nu va suferi nimeni!, i-a raspuns omul si a luat-o pe femeie cu el.

Intrand cu ea in cladirea politiei, omul s-a predat, iar cand seful politiei a venit sa vada cu ochii lui daca periculosul puscarias este, in sfarsit, prins, acesta ii spuse: - Femeia aceasta m-a gasit in casa ei, cand Incercam sa fur cate ceva si m-a adus aici.

Cu lacrimi de recunostinta in ochi, femeia n-a mai spus nimic. Era o recompensa foarte mare, deoarece putini credeau ca cineva l-ar putea prinde si preda pe criminal. Bucuros ca il avea acum prizonier, seful politiei a platit imediat femeii suma enorma, dupa care l-a trimis pe fugar inapoi la inchisoare, sub paza stricta. Dupa cateva zile, insa, femeia, cerand o audienta la directorul puscariei, i-a povestit acestuia totul, asa cum se intamplase cu adevarat.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro