Cea mai cunoscuta unitate de masura din istoria Romaniei, expusa la muzeu. Cum arata celebra oca a lui Cuza

Cea mai cunoscuta unitate de masura din istoria Romaniei, expusa la muzeu. Cum arata celebra oca a lui Cuza

Pe parcursul acestei luni, Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta aduce un omagiu lui Alexandru Ioan Cuza si expune doua unitati de masura din timpul marelui domnitor: ocaua si metrul-etalon, obiecte originale. Greutatile de alama de la un kilogram in jos puteau avea si forma unor pahare conice, ce se puteau introduce unul in celalalt si pastra intr-o cutie.

acum 49 luni (5 Feb 2016)

Pe parcursul acestei luni, Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta aduce un omagiu lui Alexandru Ioan Cuza si expune doua unitati de masura din timpul marelui domnitor: ocaua si metrul-etalon, obiecte originale. Ele au fost impuse, prin lege, de domnul Principatelor Romane. Legea pentru adoptarea sistemului metric de masuri si greutati s-a dat in 1864. Metrul etalon, introdus in 1864 de Alexandru Ioan Cuza, este confectionat din alama, cu gradatia aplicata pe o banda de argint. Ocaua lui Cuza reprezinta unitatea de masura pentru lichide si greutati. Ocaua avea si 7 submultipli, ce masoara de la 200 pana la 4. Greutatile de alama de la un kilogram in jos puteau avea si forma unor pahare conice, ce se puteau introduce unul in celalalt si pastra intr-o cutie. Admirandu-le, vizitatorii isi pot aminti de legendele despre domnul Cuza, obisnuit sa umble prin targuri, deghizat in targovet sau taran, si sa controleze astfel daca se repsecta legea. Alexandru Ioan Cuza a trecut de doua ori prin Dobrogea, in drumul spre Constantionopol. Domnul a calatorit pe calea ferata Cernavoda-Constanta, cu trenul expres condus de presedintele companiei engleze D.B.S.R., Trevor Barkley, care, drept multumire, la sfarsitul calatoriei, a primit un ceas cu initialele domnului batute in diamante. La Cernavoda, musulmanii l-au intampinat pe domnul Romaniei cu urale si cu un batal infasurat in tricolor.

Ocaua lui Alexandru Ioan Cuza FOTO Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro