Cea mai buna mancare din bucataria traditionala maramureseana

Cea mai buna mancare din bucataria traditionala maramureseana

Gerogeoni in 1936: "Se pun doua gavane de jintuit in caldaruse, apoi un gavan de lapte dulce si un gavan de apa. apoi se amesteca in jur cu coleserul, pana ce iese untul de jintuit, de trece peste balmos" (cas fiert in lapte dulce si amestecat cu faina de malai, n.r.). Nelipsit de la masa este un pahar de palinca, iar la pranz e obligatoriu sa se serveasca "orice fel de zama".

acum 37 luni (27 Jan 2017)

In cultura populara maramureseana, masa imbelsugata este "un dar de la Dumnezeu". De altfel, folclorul maramuresean legat de masa este foarte bogat in traditii si obiceiuri, argumentate in multe cantece populare, afirma etnologul Pamfil Biltiu in volumul III al cartii "Studii de etnografie romaneasca". Astfel, in Maramures, ciulamaua se numeste "papricas", gulia se numese "caralaba", telina o vom intalni sub denumirea de "zeler", sau painea cu ou poate fi ceruta folosind denumirea "bundas".

Mamaliga, "la loc de cinste" in bucataria maramureseana

Arta culinara locala nu exceleaza in fineturi, fiind mai degraba sobra, iar mamaliga e la "loc de cinste". "Deoarece conditiile meteoclimaterice si calitatea solului nu au favorizat culturile de grau in aceasta regiune (deluroasa prin excelenta), agricultura s-a axat preponderent pe culturile de porumb. Faina de malai a constituit, incepand cu secolul al XVII-lea, principalul element nutritiv pentru populatia rurala", scria prof. Gerogeoni in 1936:

"Se pun doua gavane de jintuit in caldaruse, apoi un gavan de lapte dulce si un gavan de apa. Cand e prea dulce se adauga lapte acru, iar cand e prea acru se adauga lapte dulce. Caldarusa se pune apoi la foc si se fierbe in clocote 1/2 ora, mestecandu-se mereu. Se adauga la urma faina de malai si se mai fierbe, in clocote, 15 minute; apoi se amesteca in jur cu coleserul, pana ce iese untul de jintuit, de trece peste balmos" (cas fiert in lapte dulce si amestecat cu faina de malai, n.r.).

"Mancarusa" este denumita papara si este preferata dimineata, in timp ce la "ujina", care se ia in jurul orei 18.00, se serveste o gustare. Nelipsit de la masa este un pahar de palinca, iar la pranz e obligatoriu sa se serveasca "orice fel de zama". In aceste microfabrici de produse lactate, principalul actor este baciul sau vataful, singurul responsabil de intreg procesul de preparare a laptelui... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro