Ce vor mostenitorii familiei Hintz sa faca cu Muzeul Farmaciei, unul dintre simbolurile Clujului

Ce vor mostenitorii familiei Hintz sa faca cu Muzeul Farmaciei, unul dintre simbolurile Clujului

Arheologul Felix Marcu, noul manager al Muzeului National de Istorie al Transilvaniei (MNIT), a declarat vineri, 28 octombrie, intr-o conferinta de presa, ca s-a intalnit cu Georg Hintz, unul dintre mostenitorii familiei Hintz mandatat sa discute cu cei de la muzeu. Saptamana trecuta a fost achitata suma de 30.000 de lei, decisa prin instanta si ar mai fi de platit o restanta de circa 60.000 de lei - insa nu inainte ca muzeul sa primeasca o decizie a instantei in acest sens.

acum 53 luni (28 Oct 2016)

Arheologul Felix Marcu, noul manager al Muzeului National de Istorie al Transilvaniei (MNIT), a declarat vineri, 28 octombrie, intr-o conferinta de presa, ca s-a intalnit cu Georg Hintz, unul dintre mostenitorii familiei Hintz mandatat sa discute cu cei de la muzeu.

Potrivit acestuia, urmasii Hintz au inceput sa faca un studiu de fezabilitate ca ulterior sa reabiliteze imobilul. Muzeul de Istorie a facut o nota de fundamentare catre Ministerul Culturii in care a justificat investitia si a justificat fondurile pana la care stim ca s-au ajuns negocierile. Discutand cu el problema asta mi-a spus ca a luat o hotarare in consiliul de mostenitori: ca nu ar vinde cladirea, tocmai de-asta au inceput sa faca studiul de fezabilitate. In schimb, au toata deschiderea si isi doresc ca Muzeul Farmaciei sa ramana in acel sediu facand un contract de inchiriere cu muzeul", a mai precizat managerul Muzeului de Istorie al Transilvaniei. Saptamana trecuta a fost achitata suma de 30.000 de lei, decisa prin instanta si ar mai fi de platit o restanta de circa 60.000 de lei - insa nu inainte ca muzeul sa primeasca o decizie a instantei in acest sens.

Potrivit statisticilor, Muzeul Farmaciei a avut in 2015 circa 9.000 de vizitatori, iar institutia-mama, MNIT, circa 12.000.

In urma cu un an, peste 100 de clujeni semnau o petitie pe care au trimis-o Ministerului Culturii, Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca prin care au cerut ajutorul pentru salvarea Muzeului Farmaciei din oras, cladire monument istoric si locul unde a functionat neintrerupt o farmacie de peste 400 de ani. In 1954, profesorul Valeriu Bologa reuseste sa-i convinga pe cei de la conducere ca traditia merita pastrata, iar spatiul devine muzeu al farmaciei, cum este si azi. Custodele acesteia, Radu Crisan, este amintit si de ghidul de calatorii Lonely Planet, ghid care recomanda Muzeul Farmaciei din Cluj drept o destinatie ce merita vazuta.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro