Ce va ramane din aceasta plecaciune gratuita in fata Portii Kremlinului? O Basarabie crucificata intre doua orizonturi adverse
Asocierea Republicii Moldova la UE presupune si ea niste obligatii, in primul rand de natura economica, in schimbul unor imense avantaje: libertatea de circulatie (veniturile obtinute de cei care lucreaza in UE sunt una dintre resursele fundamentale ale republicii, azi), fondurile de pre-aderare (care, daca ar fi accesate, ar rezolva cateva probleme grave, cum ar fi infrastructura) si, mai ales, garantiile in raport cu organismele financiare internationale (fara de care Republica Moldova ar fi dat faliment inca din urma cu doi ani).
>
Sa punem intre paranteze, pentru moment, constitutionalitatea demersului, care porneste de la un presedinte pur decorativ si nu se bucura de asentimentul Parlamentului.
Sa ne facem ca nu observam, de asemenea, caracterul gratuit al acestei adeziuni: Uniunea Euroasiatica, deocamdata, e o creatie fictiva, care nu dispune de nici un mecanism financiar sau de fonduri de ajustare structurala. Nici daca ar fi fost primita ca membru cu drepturi depline, Republica Moldova n-ar fi exportat un bob de strugure in plus si n-ar fi primit o rubla nerambursabila, ca ajutor, ca nu e de unde.
Pentru moment, pohta dodonului din resedinta de pe strada Nicolae Iorga din Chisinau depune marturie despre altceva: si anume, natura contorsionata, profund viciata, a mentalului mancurtului, asa cum a rezultat el din experimentul sovietic derulat, intre 1944 si 1991, intre Prut si Nistru.
Uniunea Euroasiatica, asa cum a descris-o, chiar saptamana aceasta, insusi presedintele Vladimir Putin, este o structura care-si propune sa aduca prosperitate statelor membre, prin libertatea de circulatie a bunurilor, persoanelor si capitalurilor, prin renuntarea la protectonism si prin crearea unui spatiu economic, politic si social comun. Politice, mai putin: nici macar dodonul prezidential nu are curajul de a le spune cetatenilor ca, dupa ce parintii le-au fost deportati la Vladivostok sau la Alma-Ata, iar unchii le-au fost exterminati in Kolama, Basarabia se intoarce de bunavoie in Gulag... Care, la randul ei, este un spatiu de prosperitate pentru cele 27 de state membre, obtinut prin libera circulatie a bunurilor, persoanelor si capitalurilor si prin crearea unei piete unice de circa 450 de milioane de consumatori, care inca e cea mai bogata din lume. Asocierea Republicii Moldova la UE presupune si ea niste obligatii, in primul rand de natura economica, in schimbul unor imense avantaje: libertatea de circulatie (veniturile obtinute de cei care lucreaza in UE... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro