Ce va insemna pentru Europa prietenia anuntata de Donald Trump cu Putin?

> Pe noi ar trebui sa ne intereseze in cel mai inalt grad aceasta situatie cu implicatii directe (si enorme) asupra tuturor tipurilor de echilibru pe care le cunoastem acum: social, economic, de securitate. Mai precis, intrebarea corecta ar fi daca prietenia anuntata cu Putin presupune si o discutie de profunzime asupra redefinirii, redesenarii sau, de ce nu, continuand de-abia acum aplicarea planurilor de la Malta de care a vorbit de atatea ori Gorbaciov, vom vedea si o noua impartire reala, factuala, de spatii de influenta. Poate, daca asta va vrea si Trump, un fel de "buffer-zone", solutie atat de des invocata de partea rusa care a dat si o formula absolut logica din partea Kremlinului: state federale in Ucraina si Republica Moldova, cadrul ideal pentru linistirea tuturor spaimelor locale legate de statutul minoritatii ruse.

acum 37 luni (11 Nov 2016)

>

Pe noi ar trebui sa ne intereseze in cel mai inalt grad aceasta situatie cu implicatii directe (si enorme) asupra tuturor tipurilor de echilibru pe care le cunoastem acum: social, economic, de securitate. Iar una dintre liniile pe care (sau plecand de la care sau in jurul carora) se vor organiza treptat aceste schimbari este si aceasta de-o cunoastem noi cel mai bine, cea a estului, linia de contact a tuturor tensiunilor, amenintarilor mai mult sau mai putin voalate, contactul intre spatiile NATO/UE si Federatia Rusa.

Nimeni nu stie inca raspunsul exact deoarece, asa cum spunea ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, "problema momentului consta in a vedea daca Presedintele Trump se va comporta in acelasi mod precum Candidatul Trump la Presedentia SUA...

Nu e adevarat, stim foarte bine ce ne asteapta, replica vocea extrem de autorizata si foarte credibila a lui John Kornblum, fostul ambasador al SUA in Germania:

"Scutul american care proteja Europa a disparut pentru totdeauna... Vor avea nevoie de asta in fata problemelor cu care se vor confrunta in viitor". Primul priveste atat de importanta zona comerciala si, in centrul ei, tratatele de liber-schimb, cele pentru zona Pacific si cea euroatlantica. Pentru colegii de la VRT, Karel De Gucht, fost Comisar european pentru comert, a afirmat ca, odata cu sosirea lui Trump la Casa Alba, tratatul de liber-schimb cu UE "poate fi considerat drept mort deoarece el (n.r.

Ramane de vazut daca asta se va combina sau nu cu o schimbare majora la nivelul optiunilor de securitate ale SUA.

Mai precis, intrebarea corecta ar fi daca prietenia anuntata cu Putin presupune si o discutie de profunzime asupra redefinirii, redesenarii sau, de ce nu, continuand de-abia acum aplicarea planurilor de la Malta de care a vorbit de atatea ori Gorbaciov, vom vedea si o noua impartire reala, factuala, de spatii de influenta.

Poate fi posibil in conditiile in ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro