Ce urmareste ministrul austriac prin declaratia privind micsorarea alocatiilor pentru copiii romanilor din Austria

Ce urmareste ministrul austriac prin declaratia privind micsorarea alocatiilor pentru copiii romanilor din Austria

> Sa rezumam: intr-un interviu pentru postul public de televiziune ORF, Kurz a afirmat ca Austria ar trebui sa plateasca alocatii in functie de nivlul de trai din tara de origine. Desigur, oricat de lipsit de experienta ar fi, ministrul austriac de Eexterne nu are cum sa nu stie ca diferentierea alocatiilor intre cetatenii din diferite state membre incalca legislatia europeana. Si nu este exclus ca seful diplomatiei de la Viena sa se fi simtit incurajat chiar de anumite abordari din declaratia presedintelui roman Klaus Iohannis, in urma recentei intalniri de la Bruxelles cu premierul britanic David Cameron.

acum 93 luni (24 Jun 2015)

>

Sa rezumam: intr-un interviu pentru postul public de televiziune ORF, Kurz a afirmat ca Austria ar trebui sa plateasca alocatii in functie de nivlul de trai din tara de origine. Pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul ofera aproximativ 300 de euro lunar, suma care aproape corespunde unui salariu mediu din Romania, a spus Kurz. Scandalul Schweighofer, firma din Austria acuzata de activistii de mediu ca ar incuraja defrisari ilegale in Romania, trebuie ca a lasat urme in relatia bilaterala.

Pe de alta parte, Romania si Austria se afla pe pozitii diferite in ce priveste politica fata de Rusia, inclusiv in partea energetica, iar grupul austriac OMV este un jucator de prim rang pe piata romaneasca a resurselor.

Poate ca s-au adunat ceva nervi in spatele usilor inchise, de s-a ajuns ca ministrul de Externe sa nominalizeze Romania, in conditiile in care se afla abia pe locul 5 intre statele membre unde sunt transferate aceste alocatii, dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia.

Dupa alegerile generale din toamna lui 2013, la Viena guverneaza o coalitie intre Partidul Social-Democrat (SPO) si Partidul Popular (OVP), din care face parte si ministrul de externe Sebastian Kurz. E cel mai tanar ministru de Externe din Europa ( la anul va implini 30 de ani) si numirea sa a parut, la vremea ei, mai degraba o extravaganta. Si sa mai spunem ca inainte de a deveni ministru, Sebastian Kurz a fost secretar de stat pentru ...integrarea imigrantilor! In Burgenland, partenerul de guvernare, SPO, a preferat sa faca majoritate cu extrema dreapta, in detrimentul aliatului de la centru, OVP.

Sebastian Kurz nu este nici primul si nici ultimul politician european din partidele traditionale care preia discursul extremei drepte, in speranta redobandirii capitalului electoral.

La fel, nu e pentru prima oara - si probabil nici pentru ultima - cand Romania si romanii sunt folositi ca arma politica pen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro