Ce urmareste Iliescu in scandalul inchisorilor CIA?

Intervievat de jurnalistii de la Der Spiegel, Ion Iliescu a declarat ca el a aprobat, in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti si daca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie. Nicolai: nu am gasit dovezi Declaratiile facute de Ion Iliescu ridica o serie de semne de intrebare, in conditiile in care scandalul inchisorilor CIA a izbucnit in 2006, iar seful statului nu a spus nimic despre acest subiect timp de noua ani de zile, cand pozitia oficiala a Romaniei a fost ca nu au existat astfel de centre de detentie.

acum 106 luni (23 Apr 2015)

Intervievat de jurnalistii de la Der Spiegel, Ion Iliescu a declarat ca el a aprobat, in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti si daca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie.

"Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", afirma acum Ion Iliescu, care era prese-dintele Romaniei in acel moment, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese anterior director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie. Eram aliati, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui stat aliat de a avea un sediu in Romania", a mai spus Ion Iliescu.

Informatia a fost confirmata si de fostul sef al Administratiei prezidentiale, Ioan Talpes, potrivit caruia Ion Iliescu i-a dat "mana libera" sa se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA.

Nicolai: nu am gasit dovezi

Declaratiile facute de Ion Iliescu ridica o serie de semne de intrebare, in conditiile in care scandalul inchisorilor CIA a izbucnit in 2006, iar seful statului nu a spus nimic despre acest subiect timp de noua ani de zile, cand pozitia oficiala a Romaniei a fost ca nu au existat astfel de centre de detentie. Chiar recent, in decembrie 2014, Ion Iliescu declara ca nu are cunostinta de existenta vreunei inchisori a CIA in Romania. Acum, Iliescu nu a spus explicit ca ar fi existat o inchisoare CIA, dar este primul oficial roman care lasa sa se inteleaga ca acest lucru s-ar fi intamplat. Daca lipsa declaratiilor din tot acest timp este legata de secretul operatiunii, de ce acum nu ar mai fi valabila aceasta regula? Nu am gasit nici o dovada care sa arate ca ar fi functio... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro