Ce trebuie sa stim la 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Ce trebuie sa stim la 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Grupul a organizat o initiativa inedita in Parlament, cu ocazia zilei de 27 martie deputatii si senatorii purtand tricouri cu mesajul Basarabia e Romania: Totodata, e de subliniat ca statul roman, abia dezmeticit dintr-o serie de probleme care l-au tinut prizonier in fata dezvoltarii, abia acum articuleaza un proiect de reunificare concret, care sa fie finalizat printr-o oferta de Unire catre cei de la Chisinau. Un sondaj realizat in perioada ianuarie-februarie 2014 la Chisinau de Centrul Roman de Studii si Strategii arata ca un procent de 25% din populatia Republicii Moldova este de acord total cu unirea cu Romania si alti alti 27% sunt mai degraba favorabili acestei idei.

acum 68 luni (27 Mar 2015)

>

O serie de evenimente dedicate marcarii zilei Unirii Basarabiei cu Tara au loc pe tot mapamondul. Decizia legislativului Republicii Democratice Moldovenesti de la 27 martie 1918 inca motiveaza zeci de mii de persoane sa marcheze memoria membrilor Sfatului Tarii si a deciziei lor istorice.

De luni pana vineri, in Bucuresti, Chisinau si alte centre stiintifice au avut loc sesiuni de dezbateri istorice si geo-politice. Expert pe spatiul estic, profesorul Dan Dungaciu a vorbit despre implinirea a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, la o dezbatere organizata de Fundatia Universitara a Marii Negre, pe tema dimensiunii estice a politicii externe romanesti. "Sa nu ne apucam sa radem de tinerii care in 27 martie or sa marsaluiasca pe strazi pentru ca peste 5 - 6 ani ei s-ar putea sa rada de noi", a mai spus Dan Dungaciu. O astfel de manifestatie are loc duminica, 29 martie, in centrul Chisinaului, incepand de la ora 14:00. Acum, mai mult ca oricand, planul de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana ca entitate statala separata a fost sabotat iremediabil de clasa politica duplicitara de la Chisinau. Acum, mai mult ca oricand, trebuie actionat pentru a salva milioanele de cetateni basarabeni din fata amenintarii repetarii scenariului din Ucraina si de a le oferi acestora o umbrela de bunastare si securitate.

Apelul a fost citit public de catre reprezentantii organizatiei la toate dezbaterile care au avut loc, incepand cu cea de luni, realizata de Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti la Senat:

Cat de pregatita clasa politica?

Discutiile privind unirea dintre Romania si Republica Moldova din ultimii ani au inceput sa prinda contur, mai ales in contextul in care crizele politice si economice de la Chisinau devin o constanta. Grupul a organizat o initiativa inedita in Parlament, cu ocazia zilei de 27 martie deputatii si senatorii purtand tricouri cu mesajul Basarabia e Romania:

To... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro