Ce trebuie sa stie persoanele care calatoresc in tari afectate de virusul Zika

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) recomandă persoanelor care călătoresc in ţări cu transmitere locală a virusului Zika (ZIKV) să folosească măsuri de protecţie personală bazate pe protecţia impotriva inţepăturii de ţanţari, atat in incinte, cat şi in exterior, de la răsăritul soarelui pană la apus cand este intervalul maxim de activitate al ţanţarului vector, informează Agerpres. Cei care călătoresc in ţările cu virus Zika sunt sfătuiţi să poarte pantaloni lungi şi bluze/ cămăşi cu manecă lungă, mai ales in perioada de maximă activitate a ţanţarului vector, perioada de repaus/ somn să fie in spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu mijloace de protecţie mecanică, altfel este indicat să se folosească plase de pat pentru ţanţari, chiar şi in timpul zilei.

acum 80 luni (8 Feb 2016)

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) recomandă persoanelor care călătoresc in ţări cu transmitere locală a virusului Zika (ZIKV) să folosească măsuri de protecţie personală bazate pe protecţia impotriva inţepăturii de ţanţari, atat in incinte, cat şi in exterior, de la răsăritul soarelui pană la apus cand este intervalul maxim de activitate al ţanţarului vector, informează Agerpres.

Cei care călătoresc in ţările cu virus Zika sunt sfătuiţi să poarte pantaloni lungi şi bluze/ cămăşi cu manecă lungă, mai ales in perioada de maximă activitate a ţanţarului vector, perioada de repaus/ somn să fie in spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu mijloace de protecţie mecanică, altfel este indicat să se folosească plase de pat pentru ţanţari, chiar şi in timpul zilei.

Totodată, femeile care doresc să rămană insărcinate in perioada următoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele insoţite de copii mici ar trebui să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat in medicină de călătorie inainte de a pleca in deplasări pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor şi alte măsuri preventive. Mii de femei insărcinate se confruntă cu acest flagel

Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika in interval de 3 săptămani de la intoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice că au călătorit recent in acea zonă.

Simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant in 4 -7 zile, fără complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scăzută de spitalizare.

Citeşte şi: ONU cere țărilor afectate de virusul Zika să asigure acces la contracepție și avort

Mai puţin frecvent intalnite sunt durerile retro-orbitare şi semnele gastro-intestinale. Prin urmare, se recomandă măsuri de prevenire cu caract... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro