Ce trebuie sa faca nasii la Botez

Ce trebuie sa faca nasii la Botez

In acest fel, in Biserica, apare o relatie deosebita de rudenie spirituala, intre nas si fin, relatie care este socotita ca fiind de importanta mult mai mare decat relatia trupeasca dintre parinte si copil. In cazul botezului pruncilor, rolul de martor si garant este mai accentuat Crestinul matur, stiind ca Hristos este Calea, Adevarul si Viata, isi asuma intrarea in crestinism a fragedului prunc, tocmai pentru a-l face partas comunitatii de crestini si comuniunii cu Dumnezeu. De aceea, trebuie ca nasul sa cunoasca ce se face si ce nu se face la un botez, functie de specificul zonei in care locuieste sau boteaza Care este randuiala botezului crestin Viitorul crestin (matur sau copil), insotit de parintii trupesti, de nas, rude, cunoscuti si frati crestini, cu totii vin la sfantul locas imbracati frumos si decent. "Sa va dezbracati de vietuirea voastra de mai inainte, de omul cel vechi, care se strica prin poftele amagitoare, Si sa va innoiti in duhul mintii voastre, Si sa va imbracati in omul cel nou, cel dupa Dumnezeu, zidit intru dreptate si in sfintenia adevarului."

acum 93 luni (16 Jan 2015)

> Ce trebuie sa faca nasii la Botez. Ce inseamna a fi nas

La prima vedere, ti-ar veni sa zici ca "nasul" este cel care plateste sau caruia i se plateste. Functia lui este aceea de a desemna un parinte spiritual, un garant, un martor. De aceea, nasii se numesc uneori si martori. Initial, crestinul se boteza fara a avea nevoie de un martor, doar pe baza marturiei proprii.

In acest fel, in Biserica, apare o relatie deosebita de rudenie spirituala, intre nas si fin, relatie care este socotita ca fiind de importanta mult mai mare decat relatia trupeasca dintre parinte si copil.

Aceasta legatura spirituala insa tinde astazi sa se deformeze, sub influenta secularizarii, in doua mari directii: finantele si cumetriile. Astfel, se crede ca nasul este dator sa aiba grija de fin doar pe linia vietii lumesti, sponsorizandu-l sau ajutandu-l sub diverse forme ale nepotismului. Pentru ca, devenind parinte spiritual, nasul isi asuma o responsabilitate la fel de mare ca si aceea fata de copii sai trupesti. El este calauza spirituala a micului crestin, pe drumul intortocheat si plin de ispite al vietii.

Asadar, nu alergati dupa nasi cu portofele grase sau cu puteri de decizie, ci dupa nasi cu inima mare si minte inteleapta. Orice nas ar trebui sa fie sfant pentru finul sau, cum orice fin ar trebui sa fie lipit de inima nasului sau. Altfel se poate face de ras. Situatia este perfect similara cu oficialii care, folosindu-se de autoritatea lor lumeasca, habar n-au ce sa faca in posturile in care sunt pusi. Viitorul crestin nu trebuie sa fie doar o trambulina pentru construirea unor relatii de cumetrie in interes lumesc. Nasul are rostul de a-si invata finul la practicarea virtutilor crestine, nu la savarsirea faptelor rele. Sa se preocupe constant de finul sau. Botezul, ca "nastere de Sus", este doar inceperea unei relatii educationale intre nas si fin, cum tot asa nasterea trupeasca este inceputul vietii. Abandonarea finului, dezinteresul fata ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro