Ce tipuri de cancere pot fi cauzate de infectia cu HPV

Ce tipuri de cancere pot fi cauzate de infectia cu HPV

Dintre tulpinile cu risc crescut oncogen - 16 si 18 - sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% din cancerele de col uterin la nivel international, iar 90% din cazurile inregistrate au fost provocate de genotipurile 16,18,31,33,35,45,52,58. Pe langa cel de col uterin este vorba si despre cancerul anal - aproape 90% din toate tipurile de cancer anal sunt provocate de infectia cu HPV. In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate peste 4.000 de femei cu cancer de col uterin, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica.

acum 24 luni (13 Apr 2018)

Aproape fiecare persoana activa sexual, pe parcursul vietii, va fi infectata cel putin o data cu HPV, potrivit statisticilor internationale americane. Vestea buna este ca circa 90% din aceste infectii sunt neutralizate in mod natural, de catre sistemul imunitar, dupa doi ani de la infectare.

Uneori insa infectiile persista, iar aceste infectii repetate cresc riscul de cancer de col uterin. Infectia cu HPV a fost dealtfel identificata in 99% din toate cazurile de cancer cervical diagnosticate.

Dintre tulpinile cu risc crescut oncogen - 16 si 18 - sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% din cancerele de col uterin la nivel international, iar 90% din cazurile inregistrate au fost provocate de genotipurile 16,18,31,33,35,45,52,58.

Celulele displazice la nivelul colului, semnul cel mai frecvent

Cel mai frecvent semn clinic al unei infectii persistente cu HPV la nivelul colului uterin sunt displaziile cervicale, adica prezenta unor celule anormale la nivelul mucoasei colului uterin. In functie de extinderea masei de celule anormale, aceste displazii se clasifica in CIN - 1, cel mai redus grad si CIN - 3, displazie severa. Evolutia acestor anomalii celulare pana la instalarea cancerului de col uterin poate dura intre 10 si 20 de ani. Pentru femeile cu varste intre 25 si 64 de ani screening-ul cancerului de col uterin prin efectuarea testului Babes-Papanicolau este recomandat o data la 3 ani sau la 5 ani.

Cat priveste testul HPV, ghidurile europene recomanda aceasta metoda de screening pentru femeile peste 35 de ani. Daca rezultatul testarii este negativ, este recomandat ca urmatorul test sa fie facut peste cel putin 5 ani, iar daca este pozitiv se impune repetarea analizelor sau efectuarea colposcopiei si initierea masurilor de preventie necesare.

90% din tipurile de cancer anal

Tulpinile cu rsic oncogen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro