Ce sunt putisoarele cu mac: reteta si subtilitatile lingvistice ale vechii si controversatei mancari romanesti

Ce sunt putisoarele cu mac: reteta si subtilitatile lingvistice ale vechii si controversatei mancari romanesti

Desi in ultimele doua deceni au fost numeroase si insistente incercari de a scoate la lumina retetele de la stra-strabunici, surprizele nu inceteaza sa apara, caci din vechi cronici nobiliare sau din culegerile cu paginile ingalbenite de timp razbat la suprafata, cand si cand, tot felul de minunatii. Dar sa trecem la bucatareala, asistati de maestra in gastronomie Ina Cuciuc, care ne-a explicat pe indelete cum se face treaba si, mai ales, ce ingrediente ne trebuiesc pentru ceea ce inseamna, de fapt, o reteta de paste artizanale arhaice, cu cartofi, cam de desert de felul lor.

acum 81 luni (13 Oct 2017)

Bucataria romanesca veche este, orice s-ar zice, plina de surprize. Desi in ultimele doua deceni au fost numeroase si insistente incercari de a scoate la lumina retetele de la stra-strabunici, surprizele nu inceteaza sa apara, caci din vechi cronici nobiliare sau din culegerile cu paginile ingalbenite de timp razbat la suprafata, cand si cand, tot felul de minunatii.

Preparatul la care vom face referire in articolul de fata - se numeste "Putisoare cu mac" - are o poveste aparte. Inevitabil, atrage atentia cu denumirea cam indecenta care, in multe regiuni ale tarii (trebuie spus ca este raspandit, sub sute de variatiuni ale denumirii, in toate zonele Romaniei, ba chiar si in tarile invecinate) este intentionat stalcita, pentru a nu-i face pe meseni sa roseasca.

In Bihor este cunoscut sub numele de "puturgai" (eventual cu mac, dar se face si cu scortisoara), dar si sub cea de "cici" (cu accentul pe prima silaba). In schimb, la o aruncatura de bat mai spre sud, la Arad, i se zice in special "nudli" si mai rar "puturgai" sau "putulai".

In dulcea Bucovina reteta se numeste "cnegne" (probabil printr-o contaminare din limba rusa, desi ar putea fi vorba de o reteta distincta, adusa fata in fata cu "putele" clasice doar printr-o stranie coincidenta), iar in Moldova si Muntenia - "putisoare", printr-o diminutivare cu iz pudic, specifica vorbitorilor de romaneste din vechiului regat.

Dar sa trecem la bucatareala, asistati de maestra in gastronomie Ina Cuciuc, care ne-a explicat pe indelete cum se face treaba si, mai ales, ce ingrediente ne trebuiesc pentru ceea ce inseamna, de fapt, o reteta de paste artizanale arhaice, cu cartofi, cam de desert de felul lor. Se ia ca reper cantitatea de dupa fierbere si decojire", ne explica doamna Ina Cuciuc);

- 200-250 de grame de faina alba (in functie de calitatea fainii pe care o folositi, s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro