Ce sunt framantarile de limba. Exercitiile care te ajuta sa ai dictia unui prezentator de stiri

Ce sunt framantarile de limba. Exercitiile care te ajuta sa ai dictia unui prezentator de stiri

Fiecare dintre noi avem deficiente de pronuntie atunci cand intalnim intr-un cuvant sau intr-o propozitie o anune insiruire de sunete, fie ele consoane sau vocale: "rlr", "fvf", "blb", "ss", "oua", "zj" , "sj" etc. Si varianta: Stiu ca stii ca stiuca-i peste si mai stiu ca stii ca stiuca-i stiuca Jocuri de cuvinte pentru stabilizarea in pronuntie a grupului de litere "plr" In tamplaria unui tamplar s-a intamplat o intamplare.

acum 58 luni (31 May 2018)

Fiecare dintre noi avem deficiente de pronuntie atunci cand intalnim intr-un cuvant sau intr-o propozitie o anune insiruire de sunete, fie ele consoane sau vocale: "rlr", "fvf", "blb", "ss", "oua", "zj" , "sj" etc.

Framantarile de limba, numite si incurcatura de limba sunt de fapt jocuri fonetice in care sunt folosite cuvinte mai dificil de pronuntat.

Practic facem un fel de gimnastica a limbii, iar fiecare exercitiu zilnic nu trebuie sa ne ocupe prea mult timp. Cel mult zece minute in fata oglinzii repetam continuu, mai intai in ritm lent, pentru ca in timp sa crestem cadenta, o "framantare de limba" in care folositi cuvinte care contin sunetele care ne creeaza probleme de pronuntie.

Este important sa faceti acest exercitiu in fata oglinzii pentru a urmari felul in care "va strambati" atunci cand pronuntati sunetele dificile.

Pentru dificultati in pronuntia grupului de sunete "pr" sau "tr" invatati urmatoarea "poezie":

Capra calca-n piatra,

Piatra crapa-n patru;

Crape capul caprei-n patru,

Cum a crapat piatra-n patru.

Mai inai memorati insiruirea de cuvinte, apoi incepeti sa pronuntati in ritm lent, normal ca si cand ati vorbi cu cineva.

Jocuri de cuvinte pentru cei care nu pot pronunta corect sunetul "s" sau "s"

Vulturul sta pe pisc cu un pix in plisc.

Gainusa noua oua oua noua cu varianta Gainusa noua oua noua oua.

Stiu ca stii ca stiuca-i peste si mai stiu ca stiuca-i stiuca. Si varianta: Stiu ca stii ca stiuca-i peste si mai stiu ca stii ca stiuca-i stiuca

Jocuri de cuvinte pentru stabilizarea in pronuntie a grupului de litere "plr"

In tamplaria unui tamplar s-a intamplat o intamplare. Alt tamplar, care din intamplare auzise de intampla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro