Ce sunt ceangaii la origini, romani sau maghiari? Controverse pe tema bizarei comunitati catolice din Moldova

Ce sunt ceangaii la origini, romani sau maghiari? Controverse pe tema bizarei comunitati catolice din Moldova

Comunitatile de catolici din Moldova sunt in continuare subiect de disputa intre istoricii romani si maghiari. Exista referinte istorice, acceptate atat de maghiari, cat si de romani, inca din secolul al 13-lea, care vorbesc despre micile comunitati maghiare ajunse in Moldova, asimilate de romani. Culpa neiertata este a oameniloru nostri de statu ca n-au ingrigitu nici odata de romanisarea acestui elementu si a lasatu in inima Moldovei o populatiune de peste doue sute de mii, streina si de limba si de religiune".

acum 54 luni (3 May 2016)

Comunitatile de catolici din Moldova sunt in continuare subiect de disputa intre istoricii romani si maghiari. Dupa secole de convietuire in Transilvania si dominatie a administratiei unguresti, dupa formarea familiilor mixte si migrarea lor la est, tema ramane inca aprinsa. Chiar termenul de csango, care provine din maghiara, trimite la ideea de amestecat, corcit.

Romano-catolicii care intra in categoria ceangailor se deosebesc de ceilalti prin unitatea de grai, prin port popular si obiceiuri. Exista referinte istorice, acceptate atat de maghiari, cat si de romani, inca din secolul al 13-lea, care vorbesc despre micile comunitati maghiare ajunse in Moldova, asimilate de romani. Istoricii romani imbratiseaza mai ales ideea ca ceangaii sunt ardelenii maghiarizati, care au ales sa se aseze dincoace de Carpati, in Moldova.

In 1880, ziarul Amicul Familiei care aparea la Gherla (Austro-Ungaria) descria astfel comunitatile de ceangai: "In Moldova, in doue din cele mai mari si mai frumoase judetie, mai cu sema Bacaulu si Romanulu, locuitorii tierani, cari suntu mai toti razasi, mosneni si proprietari mici, vorbesc numai unguresce. Culpa neiertata este a oameniloru nostri de statu ca n-au ingrigitu nici odata de romanisarea acestui elementu si a lasatu in inima Moldovei o populatiune de peste doue sute de mii, streina si de limba si de religiune".

In ziua de astazi, in mod activ cateva asociatii par preocupate de identitatea ceangailor.

Asociatia Maghiarilor Ceangai din Moldova, denumita si "reprezentanta maghiarilor de la est de Carpati", a fost infiintata in 1990 in Covasna si are sediu si in judetul Bacau. In ultimii ani, eforturile de a modifica constiinta catolicilor din zona Moldovei au fost mai mici iar actiunile asociatiei nu au mai avut rezonanta din trecut. Intr-un raspuns din 2009, al episcopului de Iasi, Petru Gherghel, care se regaseste si pe site-ul Asociatiei, adresat lui Lazlo Tok... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro