Ce stiu copiii despre Balena Albastra: "Te pune sa-ti omori parintii si fratele. Daca n-o faci, vine creatorul jocului si-i omoara"

Ce stiu copiii despre Balena Albastra:

I-am intrebat care ar fi motivele pentru care un copil ar incerca astfel de jocuri, si mi-au enumerat curiozitatea, teribilismul, dorinta de a se lauda ca au facut un lucru pe care altii nu l-au facut, convingerea ca ei se pot opri, ca nu exista dependenta de vreun fel, ca se pot stapani. "Nu stiu daca, abordand excesiv subiectul, nu le trezim si mai tare curiozitatea" Si psihologii care consiliaza elevi de liceu spun ca au aflat de la elevi, cu mult inainte de a se trage semnalul de alarma de la nivelul ministerului, de astfel de jocuri. Te gandesti cat de mult poti controla, pana la urma, daca nu ai ajutor si din jur, pentru ca, teoretic, am semnat ca nu vom trimite copiii cu telefonul la scoala, dar a devenit o practica acceptata, nu mai conteaza ca n-o fac eu si alti cativa", a declarat Elena T., din Slatina, mama a doi copii de varsta scolara, de 7 si 11 ani.

acum 29 luni (29 Mar 2017)

Incepe sa fie "tare" ca intr-o discutie sa dovedesti ca ai foarte multe informatii despre "Balena Albastra", supranumit jocul mortii, iar asta la varste foarte mici. Scolarii din primele clase primare au auzit pe holuri, la baie sau in curtea scolii, de la colegii mai mari, ca exista un joc in care primesti porunci si ca ultima e cea mai grea, insa daca n-o indeplinesti, tu sau familia ta aveti de suferit.

"Cred ca este destul de periculos, pentru ca ei sunt foarte vulnerabili. Cei de-a VIII-a, de-a VII-a, stiu foarte multe, mult mai mult decat stim noi", spune o invatatoare de la clasa a II-a, in timp ce elevii sai confirma ca au auzit despre joc si ca "de la doamna am invatat ca este un joc care ne controleaza mintea". Si ei au auzit de la copiii mai mari despre ce presupune jocul, si au inteles urmatoarele: "Este un joc cu mai multe porunci, se incepe de la cele mai usoare, iar ultima este sa-ti omori parintii, si fratele, daca ai, daca nu, vine creatorul jocului si o face. Daca nu faci asta, te va omori pe tine", spune un elev din grupa pregatitoare, care da si solutiile pe care le-ar adopta in situatia in care, pe telefonul lui, ar primi astfel de sarcini: "Eeh, l-as sterge, n-as face ce-mi spune. Invatatoarea confirma ca elevii au aflat de la colegii mai mari diverse lucruri, iar din acel moment a fost evident ca trebui sa le dea informatia corecta. Oricum, imediat ce am constatat ca astfel de discutii au avut loc, am intervenit si le-am explicat despre ce este vorba. Am avut un copil care a inceput sa planga dupa discutiile pe care le-au avut intre ei", spune invatatoarea

"Cei mai multi au vrut sa stie daca amenintarile chiar sunt reale"

Tentatia Internetului, chiar dependenta anumitor elevi de universul virtual, este insa ingrijoratoare, ca se vorbeste despre astfel de jocuri sau despre alte pericole. Daca elevii din clasele mari de gimnaziu pot da detalii uimitor de fidele despre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro