Ce spune Ministerul Sanatatii si ce face de fapt. Criza vaccinurilor, departe de a fi solutionata

Ce spune Ministerul Sanatatii si ce face de fapt. Criza vaccinurilor, departe de a fi solutionata

Dar noi nu mai avem hexavalent de anul trecut", spune medicul de familie Gabriel Munteanu, adaugand ca in Romania sunt probleme de aprovizionare inclusiv cu vaccinul impotriva rujeolei - rubeolei - oreionului (ROR), asta in conditiile in care tara noastra a ajuns in atentia OMS din cauza epidemiei care a facut deja peste 4.000 de imbolnaviri si 18 decese.

acum 42 luni (4 Apr 2017)

Desi autoritatile anuntasera ca medicii de familie si medicii pediatri vor primi vaccinurile hexavalent si tetravalent la inceputul lunii aprilie, acest lucru nu s-a intamplat. Termenul a mai fost prelungit cu inca o luna, spre disperarea cadrelor medicale, dar mai ales spre disperarea parintilor care se tem ca micutii lor, daca ajung in colectivitate, ar putea face boli dintre cele mai grave. Cei care au suficienti bani mai reusesc sa faca rost de cate un vaccin hexavalent, "pe sub mana", cum chiar ei marturisesc pe retelele de socializare in care isi exprima ofurile. "Pediatra mi-a spus ca poate in mai apare hexavalentul, dar ca si atunci e cu semnul intrebarii. Dar noi nu mai avem hexavalent de anul trecut", spune medicul de familie Gabriel Munteanu, adaugand ca in Romania sunt probleme de aprovizionare inclusiv cu vaccinul impotriva rujeolei - rubeolei - oreionului (ROR), asta in conditiile in care tara noastra a ajuns in atentia OMS din cauza epidemiei care a facut deja peste 4.000 de imbolnaviri si 18 decese.

Totusi, daca doze de ROR se mai pot gasi prin cabinetele unor medici de familie, vaccinul hexavalent nu a mai ajuns la pediatri sau la medicii de familie de anul trecut. Evolueaza lent si se manifesta cu slabiciune musculara progresiva, similara cu cea determinata de infectia acuta, care este transmisibila. In cazul tetanosului, in cazul nou-nascutilor, acesta cauzeaza de cele mai multe ori decesul dat fiind faptul ca bebelusul se poate sufoca prin spasm al laringelui sau prin blocarea cutiei toracice. Cum a aparut criza vaccinurilor Criza vaccinului hexavalent a aparut in 2016 dupa ce Ministerul Sanatatii a decis sa inceteze contractul incheiat cu Polisano care notificase ca nu poate onora necesarul de doze. In cazul vaccinului impotriva hepatitei B, autoritatile romane au primit semnale inca de anul trecut de la producator cu privire la faptul ca intampina probleme de fabricatie si nu va pune vaccin pe piata pana in 2018. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro