Ce spun specialistii despre incidentul din Cluj unde o tanara a fost luata pe sus de jandarmi. Sociolog: Nu cred ca e posibil un dialog intre cele doua tabere

Ce spun specialistii despre incidentul din Cluj unde o tanara a fost luata pe sus de jandarmi. Sociolog: Nu cred ca e posibil un dialog intre cele doua tabere

Vrand sa vedem de ce doua tabere diferite ca ideologie si credinta, incompatibile ca discurs, nu pot purta un dialog am apelat la sociologul Ioan Hosu, care a vazut filmulete de la eveniment si a tras cateva concluzii. Ori, cred ca intr-o piata, unde avem elemente radicale si de o parte si de alta, genul asta de dialoguri, daca ele pot sa aiba loc, nu au loc in strada.

acum 45 luni (2 Jul 2017)

Vrand sa vedem de ce doua tabere diferite ca ideologie si credinta, incompatibile ca discurs, nu pot purta un dialog am apelat la sociologul Ioan Hosu, care a vazut filmulete de la eveniment si a tras cateva concluzii.

Acesta spune ca acum, in Romania, majoritatea covarsitoare a opiniei publice dezaproba comunitatea LBGT si ca un dialog intre cele doua parti - una majoritara, sustinatoare a familiei traditionale, crestine si alta minoritara ce incearca sa "revolutioneze Romania tot ceea ce inseamna relatiile de cuplu sau modul in care se defineste familia" - ar fi "foarte dificil". in filmulete) acest dialog nu poate exista in acest moment si multi, multi ani de acum incolo", afirma acesta.

Intrebat cum vede acest incident intr-un oras multicultural si cosmopolit precum Clujul, sociologul considera:

"Asa se intampla peste tot in lume, acolo unde majoritati tin la punctul lor de vedere si unde minoritati incearca sa se afirme. Nu cred ca e posibil un astfel de dialog, nu in acest moment", repeta el.

In opinia sa, romanii vad un astfel de subiect in alb sau negru, in termeni de "da" sau "nu". De aceea, explica sociologul, pozitia tinerei care incerca sa le zica participantilor de la mitingul pro-familie ca "nu-i chiar asa" cum zic ei nu e acceptata pentru ca e asimilata cu pozitia "da". Ori, cred ca intr-o piata, unde avem elemente radicale si de o parte si de alta, genul asta de dialoguri, daca ele pot sa aiba loc, nu au loc in strada. Strada nu cred ca poate furniza solutii in povestea asta", e de parere Ioan Hosu.

El considera ca piata publica nu e locul potrivit pentru dialog, ca un miting unde spiritele sunt incinse emotional vorbind nu e cadrul si nici momentul potrivit pentru a dialoga:

"Fiecare cand afirma un punct de vedere ar trebui ascultat pana la capat, apoi sa oferim raspunsuri, dar nu in contexte emotionale ridica... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro