Ce spun satenii cazuti sub "blestemul" aurului dacic: "Lumea este invrajbita, au dat declaratii unii impotriva altora"

Ce spun satenii cazuti sub

In Gradistea de Munte si Costesti, doua sate invecinate aflate la poalele Sarmizegetusei Regia au fost construite numeroase vile, case de vacanta si pensiuni, iar alte astfel de imobile sunt in constructie. Potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in perioada 1998-2015, cu ajutorul localnicilor, braconierii siturilor arheologice au descoperit in zona cetatilor dacice si au exportat ilegal si vandut pe piata antichitatilor tezaure monetare care contineau mii de monede Koson si Lysimach din aur si argint, bijuterii din aur si alte nenumarate artefacte de patrimoniu.

acum 83 luni (22 Mar 2017)

In Gradistea de Munte si Costesti, doua sate invecinate aflate la poalele Sarmizegetusei Regia au fost construite numeroase vile, case de vacanta si pensiuni, iar alte astfel de imobile sunt in constructie. De peste 20 de ani, frecvent, procurorii si politistii au descins aici la domicilile unor localnici, suspectati de infractiuni contra patrimoniului.

La mijlocul saptamanii trecute, la cea mai recenta actiune a procurorilor, 15 persoane, majoritatea localnici, printre care si politisti din zona, au fost ridicate si aduse la audieri, fiind suspectate de implicarea in afaceri cu artefacte descoperite ilegal in siturile fostelor cetati dacice. Printre cei mai adesea vizati s-a aflat Adrian Stoicoi, un "fost" cautator de comori care detine o cabana in Gradistea de Munte, o casa in satul Ocolisu Mic si apartamente in Orastie.

Anchetat de mai multe ori, a negat acuzatiile

Ultimele perchezitii la locuintele lui Stoicoi au avut loc in luna mai a anului trecut, acesta fiind acuzat ca a tranzactionat ilegal monede dacice Koson de aur si trei statuete antice din bronz, ale unor zeitati. De asemenea, procurorii sustin ca a ascuns 138 de galbeni Koson, intr-o vizuina de vulpe, din vecinatatea casei sale, pe care in 2014 le-au gasit trei copii. Ei au cautat probe impotriva mea si obiecte de patrimoniu, pe care nu le gasesc de ani de zile. Sunt acuzatii false ale unor specialisti de prin ministere si unei gasti de infractori. Se cheltuie o gramada de bani pentru recuperarea bunurilor de patrimoniu ale statului, pe care le pun in spatele unor oameni", sustine Adrian Stoicoi. Fost condamnat intr-un dosar al comorilor dacice, dar achitat pentru implicarea in traficarea altor tezaure, dupa ce pe fond, fusese condamnat la opt ani de inchisoare si la plata unor despagubiri de peste 2,5 milioane de euro, Adrian Stoicoi a facut, la randul lui, numeroase plangeri impotriva autoritatilor care i-au instrumentat cazul.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro