Ce solutii are Ponta pentru adoptarea Codului Fiscal

Ce solutii are Ponta pentru adoptarea Codului Fiscal

Solutiile discutate in coalitia de guvernare au fost prezentate, ulterior, de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici: sesiune extraordinara in Parlament sau ordonanta de urgenta prin care sa fie adoptat fie intregul pachet de masuri cuprinse in Codul Fiscal, fie o parte dintre dispozitii. In aceeasi motivare, magistratii CCR spun, astfel, ca Guvernul isi poate asuma raspunderea asupra proiectului doar cand a epuizat celelalte cai de adoptare a proiectului sau cand nu are majoritate in Parlament, ambele situatii fiind insa excluse in cazul coalitiei PSD-UNPR-PC care beneficiaza atat de voturile majoritatii parlamentarilor, cat si de posibilitatea convocarii Parlamentului in sesiune extraordinara.

acum 101 luni (21 Jul 2015)

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca ia in calcul mai multe variante pentru adoptarea noului Cod Fiscal si a avansat un termen pana la care intentioneaza sa aplice o solutie. "Pana la 1 septembrie, intr-o formula constitutionala, o sa avem si Codul Fiscal, si reducerea TVA de 19%", a spus Ponta.

Solutiile discutate in coalitia de guvernare au fost prezentate, ulterior, de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici: sesiune extraordinara in Parlament sau ordonanta de urgenta prin care sa fie adoptat fie intregul pachet de masuri cuprinse in Codul Fiscal, fie o parte dintre dispozitii. "Solutiile sunt: fie Parlamentul in sesiune extrordinara va adopta Codul Fiscal in foma in care a fost trims de presedinte, fie in Guvern printr-o ordonanta sa fie adoptat.

In cazul in care PSD decide sa convoace sesiune extraordinara pentru adoptarea noului Cod Fiscal, asigurarea voturilor necesare pentru adoptarea proiectului ar fi simpla, mai ales ca liberalii au anuntat ca vor vota inca o data proiectul, daca Guvernul prezinta, in Parlament, estimarile privind impactul bugetar al scaderilor de taxe. La randul lor, cei de la UDMR au sustinut Codul Fiscal si il vor sprijini in continuare, a aratat liderul UDMR Kelemen Hunor, care a incercat sa impace ambele tabere.

Asumarea raspunderii, neconstitutionala

O alta varianta pe care Victor Ponta a expus-o in repetate randuri, dar despre care nu a mai vorbit marti ar fi angajarea raspunderii Guvernului asupra noului Cod Fiscal. 1431 din 2010, in care sustin ca "la aceasta modalitate de legiferare trebuie sa se ajunga in extremis, atunci cand adoptarea proiectului de lege in procedura obisnuita sau in procedura de urgenta nu mai este posibila ori atunci cand structura politica a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului".

In aceeasi motivare, magistratii CCR spun, astfel, ca Guvernul isi poate asuma raspunderea a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro