Ce sfaturi primeste Executivul de la mediul de afaceri
Noul Guvern este indrumat de mediul de afaceri sa prioritizeze investitiile, in vreme ce presedintele Consiliului Fiscal recomanda imbunatatirea colectarii taxelor, dar si o transparenta a modului in care este cheltuit banul public. "Conform rapoartelor facute de Banca Mondiala, am luat 70 milioane de euro si am tras pana in momentul de fata cu 5%, deci avem o reforma de 5% in zona de colectare de taxe in doi ani.
Noul Guvern este indrumat de mediul de afaceri sa prioritizeze investitiile, in vreme ce presedintele Consiliului Fiscal recomanda imbunatatirea colectarii taxelor, dar si o transparenta a modului in care este cheltuit banul public.
Ministerul Finantelor ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor la buget, in acest sens Romania avand in derulare un program cu Banca Mondiala din anul 2013, cu o finantare de 70 milioane de euro. "Conform rapoartelor facute de Banca Mondiala, am luat 70 milioane de euro si am tras pana in momentul de fata cu 5%, deci avem o reforma de 5% in zona de colectare de taxe in doi ani. "Nu poti crede ca ai conformare voluntara, chiar daca usurezi modalitatea de plata a taxelor, fara sa rezolvi si problema transparentei si eficientei cheltuielilor bugetare. Ceea ce am vazut pana acum in materie de imbunatatire a colectarii in acest an este mai degraba o imbunatatire fortata, nu este sustenabila pe termen lung atat timp cat nu ai conformare voluntara mai mare, cu biciul nu poti sa colectezi taxe", a afirmat presedintele Consiliului Fiscal. Trebuie macar sa avem o lista de investitii publice, avem 40.000 de proiecte publice, sa ajungem la concluzia cate dintre ele mai merita sa le continuam si care ar fi prioritatile, in special in materie de infrastructura", sustine Dumitru.
"Experienta anterioara arata ca, indiferent cati bani se aloca investitiilor publice, daca ele nu devin o responsabilitate directa si financiara a administratiilor locale si a celor mai importanti ordonatori de credite, vom continua sa inregistram tot mai multe obiective publice neterminate sau cu o executie amanata, toate acestea ducand la cheltuirea nerationala a banilor publici. De asemenea, sprijinim continuarea procesului de prioritizare a investitiilor si finantarea satisfacatoare a celor care se desfasoara corect si rapid", sustin reprezentantii AOAR.
Acestia spun ca Romania trebuie sa isi dinamizeze proce... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro