Ce sfaturi maritale se dadeau acum un secol si jumatate. Femeia nu trebuia sa fie posaca, respingatoare si uracioasa

Ce sfaturi maritale se dadeau acum un secol si jumatate. Femeia nu trebuia sa fie posaca, respingatoare si uracioasa

Avand in vedere faptul ca acum un secol marea majoritate a casatoriilor erau aranjate de parinti, pentru a asigura pastrarea averii si a pamanturilor, o serie de publicatii vin sa ofere sfaturi maritale menite sa inlature neintelegerile si sa asigure succesul si durabilitatea casniciei. Pentru aceasta ea nu trebuie sa fie niciodata posaca, respingatoare, galcevitoare, uracioasa si mai putin inca manioasa, pentru ca daca va adopta un asemenea comportament, ea va fi dispretuita de barbatul sau, de copii si de toata familia si s-o stie femeia ca fericirea intregii sale vieti depinde numai de la aceasta".

acum 67 luni (5 Aug 2015)

Avand in vedere faptul ca acum un secol marea majoritate a casatoriilor erau aranjate de parinti, pentru a asigura pastrarea averii si a pamanturilor, o serie de publicatii vin sa ofere sfaturi maritale menite sa inlature neintelegerile si sa asigure succesul si durabilitatea casniciei. Ea trebuie mai putin decat oricand sa nu neglijeze toaleta si curatenia sa si trebuie a-si ascunde cu mai mare ingrijire toate micile infirmitati la care natura sau temperamentul ei o vor fi condamnat", ne indeamna "Codul conversatiunei polite sau arta de a reusi in lume", publicatie din 1870.

Publicatiile care ofereau sfaturi maritale sugereau faptul ca singura sansa a femeii de a fi fericita era de a-si multumi si a-si face fericita familia, in special sotul. Ei bine, ne lumineaza tot "Codul conversatiunei polite sau arta de a reusi in lume":

"Dumnezeu ne-a dat femeia ca sa faca bucuria si fericirea familiei si ea trebuie sa primeasca acest rol cu multa gratie. Pentru aceasta ea nu trebuie sa fie niciodata posaca, respingatoare, galcevitoare, uracioasa si mai putin inca manioasa, pentru ca daca va adopta un asemenea comportament, ea va fi dispretuita de barbatul sau, de copii si de toata familia si s-o stie femeia ca fericirea intregii sale vieti depinde numai de la aceasta". Barbatul trebuia sa fie bland si dulce

Sfaturile maritale nu vizau doar sexul frumos, ci si pe barbati. Publicatiile vremii indemnau barbatul sa fie bland si dulce si sa nu-si loveasca sotia. El nu trebuie asadar a avea cu dansa acele tonuri de superior si despotism, care nu probeaza decat lipsa de educatiune. Pentru dansa, el trebuie a fi intotdeauna dulce, bun, afabil, plin de blandete si de afectie".

Aceste indemnuri la iubire si respect, interzicerea morala a unor comportamente posibil daunatoare relatiilor de cuplu se inmultesc in literatura celei de-a doua jumatati a secolului, sustine Iulia Adina Pop, care si face un studiu p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro