Ce semnifica portile maramuresene. Motivul pentru care lemnul este taiat doar pe luna plina

Ce semnifica portile maramuresene. Motivul pentru care lemnul este taiat doar pe luna plina

Folcloristul si etnologul Pamfil Biltiu arata in cartea sa "Studii de etnologie romaneasca" ca importanta portii maramuresene este data nu doar de faptul ca are un rol practic, ci mai ales de simbolistica ei din vechime. Poarta se impodobeste cu cetina, busuioc, ramuri de mesteacan, crengi si ramuri de brad, atat la pragul de sus cat si la cel de jos. Impodobitul portilor la nunta In Tara Lapusulu, ritualurile legate de integrarea noii familii presupune ca nimeni sa nu treaca prin poarta impodobita ritualic, care are ocununa vegetala amplasata la pragul de sus, sub care este asezat un blid de lut, peste care atarna un stergar brodat.

acum 42 luni (19 Nov 2016)

Folcloristul si etnologul Pamfil Biltiu arata in cartea sa "Studii de etnologie romaneasca" ca importanta portii maramuresene este data nu doar de faptul ca are un rol practic, ci mai ales de simbolistica ei din vechime. Inafara de faptul ca in Maramuresul istoric poarta a devenit chiar un punct de reper pentru satean, este si primul lucru pe care il vede trecatorul si care poate crea o impresie despre gospodar. Dar importanta portii din gospodaria taraneasca, rosturile cu care a fost investita rezida nu numai in bogatia sistemului de semne simbolice, ci si si in obiceiurile care s-au statornicit in jurul ei, de-a lungul vremii, in traditiile lega de ea", spune etnologul Pamfil Biltiu in cartea sa. Spre exemplu, stejarul din care se facea poarta, se alegea si se taia doar cand era luna plina, deoarece dupa credintele populare, o asemenea potrivire era de natura sa indeparteze din jurul gospodariei nenorocirile", mai explica el.

Substratul magic al portii romanesti este evidentiat de datina impodobirii ei cu ramuri verzi cu ocazia unor sabatori de peste an, dar si inunele momene de viata. "La arminden (nume popular zilei de 1 mai, n.r.), un arbore intreg era infipt in fata portii sau legat de ea", mai explica el.

Acest rol pe care il joaca poarta ca protectoare a familiei a generat o serie de acte magice, mai ales in cadrul unor obiceiuri legate de momentele cruciale ale vietii omului. "Tocmai de aceea, trecerea perechii de miri prin poarta urmeaza prescriptiile ritualice importante, care se oficiaza si astazi. Poarta se impodobeste cu cetina, busuioc, ramuri de mesteacan, crengi si ramuri de brad, atat la pragul de sus cat si la cel de jos. Ritualul impodobirii portii difera de la o zona, microzona sau chiar de la o localitate la alta. Astfel, intalnim struturi si cunui vegetale din tot felul de plante, investite de omul din popor cu virtuti magice", mai explic etnologul.

Impodobitul port... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro