Ce semnifica dorinta Papei ca ortodocsii si catolicii sa sarbatoreasca Pastele in aceeasi zi. Cum se poate pune in practica acest plan

Ce semnifica dorinta Papei ca ortodocsii si catolicii sa sarbatoreasca Pastele in aceeasi zi. Cum se poate pune in practica acest plan

Practic, este inca o declaratie prin care Papa Francisc isi exprima credinta ca intr-o lume puternic secularizata si cu provocari din ce in ce mai mari la adresa crestinismului ar fi nevoie de o minima strategie comuna de actiune a Bisericilor crestine. Suficient de reamintit ca Patriarhia Rusa, o voce importanta ce se viseaza a fi "a treia Roma", nu a indreptat calendarul, iar Patriarhiile care deja folosesc calendarul gregorian fac totusi o exceptie la serbarea Pastelui, mergand pe calendarul iulian.

acum 64 luni (14 Jun 2015)

In luna aprilie, Papa Tawadros al II-lea al Bisericii Copte a Alexandriei i-a propus Papei Francisc stabilirea unei date comune a Pastelui pentru toate Bisericile crestine, sustinand ca aceasta este o urgenta, in special pentru comunitatile crestine din nordul Africii si Orientul Mijlociu, care, datorita multiconfesionalitatii locului, sarbatoresc Pastele la date diferite.

Raspunsul de atunci al Nuntiului Apostolic din Egipt, Arhiepiscopul Paul Gobel, a fost o invitatie adresata Papei Tawadros II de a trimite o delegatie a Bisericii Copte la Adunarea Episcopilor Catolici ce se va desfasura in Octombrie la Roma.

Cum insa Papa Francisc a declarat deseori ca este nevoie de o unificare a Ortodoxiei si Catolicismului, ideea i-a placut, drept pentru care propunerea a fost trimisa catre doi lideri importanti ai Ortodoxiei: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I (cu care, reamintesc, Papa a avut o intalnire mai mult decat protocolara) si Patriarhului Rusiei, Kiril.

Practic, este inca o declaratie prin care Papa Francisc isi exprima credinta ca intr-o lume puternic secularizata si cu provocari din ce in ce mai mari la adresa crestinismului ar fi nevoie de o minima strategie comuna de actiune a Bisericilor crestine. Pentru a aplana aceste polemici, Sinodul de atunci a decis ca fiecare Patriarhie sa treaca la calendarul gregorian cand va crede de cuviinta. Nu au indreptat calendarul inca Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusa si Biserica Sarba, la care se adauga manastirile de la Muntele Athos.

De aceea, data Pastelui Ortodox se sarbatoreste in toata Ortodoxia dupa vechiul calendarul iulian, chiar si pentru Patriarhiile care au in uz calendarul gregorian, in scopul pastrarii unitatii liturgice a Ortodoxiei. Fie intreaga Ortodoxie va renunta la stabilirea datei Pastelui dupa calendarul iulian si il va folosi pe cel gregorian astfel incat sa coincida cu Pastele Catolic. Suficient de reamintit ca Patriarhia Rusa, o voce importanta ce se vis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro