Ce "secretele de stat" ascundeau Gabriel Oprea, Petre Toba si chestorul Barascu

Ce

Informatiile "secret de serviciu", "strict secret" sau "secret de stat", pot fi devoalate partial in timpul unei anchetei penale, daca acestea ascund nereguli, cum ar fi deturnari de fonduri si abuz in serviciu, si daca acestea au fost supraclasificate prin fortarea legii. Este vorba de dosarul privind achizitionarea de catre DIPI a unei masini de lux, Audi A6, pentru protectia demnitarilor, din fondurile destinate informatorilor si operatiunilor de filaj, dar care a fost folosita doar de Gabriel Oprea.

acum 70 luni (1 Feb 2017)

Informatiile "secret de serviciu", "strict secret" sau "secret de stat", pot fi devoalate partial in timpul unei anchetei penale, daca acestea ascund nereguli, cum ar fi deturnari de fonduri si abuz in serviciu, si daca acestea au fost supraclasificate prin fortarea legii.

Barascu este judecat pentru constituire a unui grup infractional organizat, obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu si influentare a declaratiilor. In timpul anchetei, procurorul Mirica a observat ca pentru a-si ascunde urmele, chestorul si mai multi ofiteri din subordine ar fi supraclasificat unele documente, atunci cand faceau rapoartele de decontare a banilor. Supraclasificau "secretele"

Dupa trimiterea in judecata, chestorul s-a plans ca magistratul DNA a divulgat in rechizitoriu o parte din Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor privind modul de gestionare al fondurilor necesare Programului de Protectie al Martorilor, in baza caruia se faceau rapoartele de decontare. Parchetul General a clasat plangerea lui Barascu si a aratat ca infomatiile prezentate in rechizitoriu nu prejudiciaza si nu pun in pericol vreo valoare personala sau de stat.

"Acestea au fost supraclasificate prin fortarea legii, iar dezvaluirea unor astfel de documente nu poate atrage raspunderea juridica a niciunei persoane, cu atat mai mult cu cat devoalarea informatiilor clasificate s-a facut cu un scop legitim, cum ar fi procesul penal", arata Parchetul General, in ordonanta de clasare. "Limuzina" lui Gabriel Oprea

Situatia informatiilor clasificate folosite in anchetele procurorilor, a fost mediatizata in dosarul "Limuzina", in care sunt implicati fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea si fostii sefi ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) Gheorghe Nicolae si Nelu Zarnica. Este vorba de dosarul privind achizitionarea de catre DIPI a unei masini de lux, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro