Ce secrete ascunde fresca "Nunta din Cana Galileii", din Biserica Mare Domneasca din Targoviste

Ce secrete ascunde fresca

O fresca reprezentand "Nunta din Cana Galileii", cu personaje cat se poate de reale, se mai pastreaza, inca, in Biseria Mare Domneasca, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului". Constantinos, pictorul lui Brancoveanu, si opera de arta creata de el in interioul Bisericii Domnesti Biserica Mare Domneasca de la Targoviste, ctitorie a voievodului Petru Cercel, mai poarta si astazi urmele picturii de pe vremea lui Constantin Brancoveanu, semnata de Constantinos.

acum 52 luni (28 Jan 2016)

O fresca reprezentand "Nunta din Cana Galileii", cu personaje cat se poate de reale, se mai pastreaza, inca, in Biseria Mare Domneasca, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului". In scena au fost identificati domnitorul Constantin Brancoveanu si Doamna sa, pozitionarea celorlalte personaje sugerand independenta domnitorului fata de Imperiul Otoman. In imagine este prezent un taraf de lautari, masa are stergar romanesc iar servitor este un turc, semn de independenta a voievodului muntean fata de Imperiul Otoman. Pictorii, numiti in epoca zugravi, care au realizat aceasta fresca brancoveneasca in secolul XVII, peste stratul de suport din secolul XVI, sunt Constantinos (de origine greaca) si Ioan, Ioachim si Stan.

Constantinos, pictorul lui Brancoveanu, si opera de arta creata de el in interioul Bisericii Domnesti

Biserica Mare Domneasca de la Targoviste, ctitorie a voievodului Petru Cercel, mai poarta si astazi urmele picturii de pe vremea lui Constantin Brancoveanu, semnata de Constantinos. La mare cinste sta cel mai mare tablou votiv de pe peretele de vest al pronaosului.

Ridicata in 1584 de Petru Cercel, Biserica Mare Domneasca este ultima manifestare a arhitecturii postbizantine. Impreuna cu Mitropolia ridicata de Neagoe Basarab la 1517 constituiau cele mai importante monumente din vechea capitala. Pastreaza in parte pictura brancoveneasca savarsita de Constantinos la 1698. Se remarca tabloul votiv de pe peretele de vest al pronaosului cuprinzand chipurile a noua voievozi. Pictorul Constantinos, 1658 - 1720 S-a remarcat prin zugravirea unui numar mare de biserici, executate, de cele mai multe ori, la comanda domnitorului Constantin Brancoveanu. In lunga sa activitate, a colaborat cu mai multi zugravi, dar cel mai apropiat a fost Ioan, de care a fost strans legat printr-o omogenitate stilistica ce apare inca din 1683, cand au pictat impreuna Biserica Doamnei.

Istoricul targovistean Florin Gabriel Petrica a facu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro