Ce secrete ascund dosarele Revolutiei. De ce n-am aflat "cine-a tras in noi, dupa 22"

Ce secrete ascund dosarele Revolutiei. De ce n-am aflat

"Cine-a tras in noi dupa 22", sloganul nascut in mijlocul manifestatiilor din Piata Universitatii, in anii 90, ar putea sa primeasca un raspuns daca procurorii vor avea acces la documente protejate de secretul de stat. Responsabilitati individuale, dar nu colective Pe de alta parte, istoricul Constantin Corneanu, autorul unei importante lucrari despre Revolutie, considera ca odata cu desecretizarea unor documente de la Revolutie vor putea fi trasi la raspundere individual reponsabilii de moartea si ranirea a mii de romani. "Din actele dosarului rezulta ca pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, noua conducere politica si militara instaurata dupa data de 22.12.1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii", au aratat procurorii militari. Astfel, pana in prezent, in cele 62 de cazuri, rudele victimelor care au castigat procesele la Curtea Europeana in acest an, trebuie sa primeasca de la statul roman daune de 930.000 de euro, la care se adauga si cheltuielile de judecata.

acum 77 luni (8 Nov 2016)

"Cine-a tras in noi dupa 22", sloganul nascut in mijlocul manifestatiilor din Piata Universitatii, in anii 90, ar putea sa primeasca un raspuns daca procurorii vor avea acces la documente protejate de secretul de stat. "Evident, toate documentele care pot sa aduca o contributie, toate documentele care au o contributie pentru a clarifica situatia de fapt la Revolutie trebuie declasificate", a declarat luni procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.

Decizia de a cere declasificarea unor documente despre care s-a vorbit in ordonanta de redeschidere a dosarului Revolutiei naste insa o alta intrebare legitima: de ce autoritatile au asteptat 26 de ani pentru a face acest demers?

Procurorii care lucreaza la ancheta au stabilit ca in decembrie 1989 s-ar fi actionat dupa un plan bine pus la punct, aratand cu degetul spre cei care au preluat puterea dupa fuga lui Nicolae Ceasescu. Planul ar fi urmarit crearea unei stari de confuzie in randul fortelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apararii Nationale si difuzarea unor ordine, rapoarte si informatii false, scoaterea in strada si inarmarea populatiei, respectiv crearea aparentei unui "razboi civil", in care sa se confrunte unitati inarmate apartinand Armatei si Ministerului de Interne sau aceluiasi minister, in scopul preluarii puterii si legitimarii noilor lideri, arata procurorii. In timp ce unii sunt optimisti si spun ca aflarea vinovatilor pentru moartea a sute de persoane la Revolutie va duce la insanatosirea societatii, altii nu cred ca se vor face descoperiri spectaculoase.

"Acest lucru trebuia sa se intample demult, asta ar fi dus la un aer mult mai respirabil in societatea romaneasca si la o insanatosire a mediului politic. Evident, cu totii asteptam sa functioneze acest proces, sa vedem ca este chemat in instanta un actor in privinta caruia exista mari suspiciuni legate de Revolutie, cu totii ne gandim la Ion Iliescu. Re... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro