Ce se va intampla daca medicii de familie nu mai acorda servicii gratuite din ianuarie 2018

Ce se va intampla daca medicii de familie nu mai acorda servicii gratuite din ianuarie 2018

Pacientii ar putea fi pusi in situatia de a-si plati din propriul buzunar trimiterile catre specialisti, retetele sau consultatiile la medicul de familie, iar sistemul de urgenta ar putea fi dat peste cap incepand cu anul 2018. Asta pentru ca medicii de familie refuza sa semneze actele aditionale la contractul cadru, cel prin care ei presteaza servicii medicale gratuite, decontate de casele de asigurari de sanatate. Urmaresc indeaproape discutiile dintre medicii de familie si conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care au pornit de la premisa ca modificarile la contractul cadru trebuie sa vizeze debirocratizarea si eficientizarea sistemelor informatice.

acum 56 luni (21 Dec 2017)

Pacientii ar putea fi pusi in situatia de a-si plati din propriul buzunar trimiterile catre specialisti, retetele sau consultatiile la medicul de familie, iar sistemul de urgenta ar putea fi dat peste cap incepand cu anul 2018.

Asta pentru ca medicii de familie refuza sa semneze actele aditionale la contractul cadru, cel prin care ei presteaza servicii medicale gratuite, decontate de casele de asigurari de sanatate. Atat autoritatile cat si reprezentatii pacientilor sunt ingrijorati si spera sa fie gasite solutii in cel mai scurt timp, pentru a evita haosul in sistem, mai ales ca medicii de familie, titulari de cabinete, nu pot fi obligati sa semneze contractele daca ei nu doresc sa faca acest lucru. Ca ele sa poata fi continuate trebuie ca medicii titulari de cabinete sa semneze un act aditional. Daca se va intampla sa nu semnam actele aditionale, in acel moment nu vom putea presta niciun fel de serviciu in contrat cu casa de asigurari. Asta inseamna ca nu vom putea sa eliberam retete compensate, bilete de trimitere pentru internare sau pentru ambulatoriul de specialitate sau examene paraclinice sau retete in regim gratuit. Se ia in calcul inchiderea centrelor de permanenta", a declarat, pentru "Adevarul", medicul de familie Gindrovel Dumitra, membru in Societatea Nationala de Medicina de Familie (SNMF). Medicii vor debirocratizarea sistemului Medicii solicita nu doar mai multi bani pentru medicina de familie, ci si debirocratizarea sistemului de sanatate. Pacientii se tem ca o decizie a medicilor de familie de a nu semna actele aditionale incepand cu ianuarie 2018 va duce la un haos total. "Ne va afecta pe toti, in special pe bolnavii cronic, cei care vor avea nevoie de medic de familie permanent. Nu exista sistem de sanatate fara medici de familie. Cronicii au nevoie de retete, de trimiteri catre specialist, care sunt decontate de casa. Bodog: "Trebuie sa dam dovada de responsabilitate" Tocmai lipsa acestui acord intre autoritati si medicii de familie ii in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro