Ce se stie despre referendumul din Catalonia

Ce se stie despre referendumul din Catalonia

Aproximativ 5,3 milioane de catalani au fost chemati duminica la vot de catre Guvernul regional separatist condus de Carles Puigdemont pentru a se exprima cu "da" sau "nu" daca vor sa traiasca intr-un stat al lor independent, sub forma unei republici. Inainte de referendum, politia a efectuat o operatiune ampla in conformitate cu deciziile justitiei si ordinele primite din partea Guvernului central de la Madrid, perchezitionand case, unitati comerciale si institutii publice, confiscand milioane de buletine de vot, inchizand site-uri de promovare a referendumului si sigiland jumatate dintre cele 2.300 de sectii de votare stabilite.

acum 58 luni (2 Oct 2017)

Aproximativ 5,3 milioane de catalani au fost chemati duminica la vot de catre Guvernul regional separatist condus de Carles Puigdemont pentru a se exprima cu "da" sau "nu" daca vor sa traiasca intr-un stat al lor independent, sub forma unei republici. Scrutinul a fost posibil in 712 dintre cele 848 de municipalitati al Cataloniei.

In conformitate cu legea votata la 6 septembrie de majoritatea separatista a Parlamentului catalan, independenta trebuie proclamata in 48 de ore de la victoria taberei pro-independenta.

In opinia lui Carles Puigdemont, catalanii au castigat "dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici".

Cel putin 92 de perspane dintre cele peste 800 care s-au prezentat la spital sunt ranite, potrivit Guvernului regional catalan. Ministerul spaniol de Interne anunta de asemenea 33 de politisti raniti, precizand cu unii activisti pentru independenta au aruncat cu pietre in directia fortelor de ordine. El Pais scrie ca 10.000 de membri ai fortelor de ordine au fost mobilizati in Catalonia pentru a impiedica desfasurarea referendumului.

Inainte de referendum, politia a efectuat o operatiune ampla in conformitate cu deciziile justitiei si ordinele primite din partea Guvernului central de la Madrid, perchezitionand case, unitati comerciale si institutii publice, confiscand milioane de buletine de vot, inchizand site-uri de promovare a referendumului si sigiland jumatate dintre cele 2.300 de sectii de votare stabilite.

Cu un teritoriu de marimea celui al Belgiei, Catalonia este, alaturi de Madrid, una dintre regiunile bogate ale Spaniei.

Marginita de Marea Mediterana si Pirinei, Catalonia are o limba si cultura proprie, reprezinta 6,3% din suprafata Spaniei, 16% din populatie si 20% din PIB. Este un important centru industrial si de cercetare, furnizand un sfert din exporturile Spaniei si avand o rata a s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro