Ce se scumpeste si de ce?

Unul este reprezentat chiar de catre presiunile psihologice asupra preturilor, determinate de "lipsa de predictibilitate, de siguranta, de haosul acesta care s-a creat acum, si politic, si economic". 70 de milioane de euro lunar este impactul cresterii pretului motorinei, la mia de masini, pentru un mare transportator de bunuri de larg consum. La un consum mediu de 8 l/100 km, pentru 1.000 de masini, cu patru milioane de kilometri rulati lunar, la 1 leu cresterea pretului motorinei, rezulta un impact astronomic de 0,32 miliarde de lei in plus.

acum 72 luni (24 Nov 2017)

Romanii plateau acum o luna, pentru un pachet de unt de 200 g, echivalentul a sapte franzele.

Cele mai mari scumpiri ar urma sa fie insa la gaze si energia electrica, cu pana la 20%. Tendinta s-a simtit inca din octombrie, cand au crescut preturile si la oua, carne, fructe si legume, unde scumpirea a fost de peste 4%.

Cifrele din statistici au fost apoi depasite de realitatea lunii noiembrie, cand oul, de exemplu, si-a dublat pretul, ajungand sa coste un leu. Prognoza de inflatie ar ajunge la 3,2% in anul 2018. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru "Romania libera" ca inflatia ar putea ajunge la mijlocul anului 2018 chiar la peste 4%.

De asemenea, Comisia Europeana prevede cresteri de preturi, in anii 2018 si 2019, precum si adancirea deficitului bugetar pana la 3,9%, respectiv 4,1%, mult peste limita de 3% admisa in UE, potrivit prognozei de toamna.

Deocamdata, se manifesta factorul conjunctural

Cinci factori conjuncturali interni care influenteaza preturile au fost enumerati de catre profesorul de economie Mircea Cosea pentru "Romania libera". Unul este reprezentat chiar de catre presiunile psihologice asupra preturilor, determinate de "lipsa de predictibilitate, de siguranta, de haosul acesta care s-a creat acum, si politic, si economic". Introduce in pret elemente suplimentare de cost.

Un alt factor se refera la cresterea pretului combustibilului. Nu a scazut absolut deloc", a declarat directorul parcului auto al unui mare distribuitor de bunuri de larg consum, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. "Pe 23 august, era 4,60 lei, iar acum este 5,60 lei litrul de motorina", a aratat acesta. Asadar, in doar trei luni, pretul litrului de motorina a crescut cu aproape un leu.

Care este insa impactul in pretul de cost pentru un mare detinator de vehicule, ce ruleaza zilnic in transporturi de marfa? "Cand ai peste 1.000 de masini, care circula in jur de patru milioane de k... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro