Ce se intampla in creier cand consumi droguri si cum se formeaza credinta irationala ca nu mai poti trai fara ele

Ce se intampla in creier cand consumi droguri si cum se formeaza credinta irationala ca nu mai poti trai fara ele

Explicatia consta in faptul ca drogul actioneaza asupra sistemului limbic al creierului, secretia de dopamina se suplimenteaza de pana la 10 ori, ceea ce creeaza o placere euforica, pe care consumatorul si-o mai doreste o data, si inca o data, si inca o data. Consumul repetat de droguri pentru aceasta categorie de varsta poate avea efecte deosebit de negative asupra capacitatii persoanei tinere de a indeplini functiile esentiale vietii si a se adapta optim la existenta. Pentru aceasta categorie riscul de a dezvolta tulburari psihice asociate consumului de droguri este foarte ridicat (depresie, anxietate, tulburare bipolara, tulburari de gandire, tulburari de personalitate)", precizeaza Ionut Ghiugan.

acum 84 luni (21 Jun 2016)

"Una dintre cele mai ce afecteaza persoana in toate domenile vietii este dependenta de droguri. Dependenta de droguri se refera la utilizarea repetata a unor cantitati periculoase de droguri si aparitia simptomelor de sevraj atunci cand persoana intrerupe utilizarea drogurilor.

Pledoariile impotriva consumului de droguri incearca, uneori cu succes, alteori fara, sa-i tina departe de aceste experiente pe "temerarii" care isi imagineaza ca le pot face fata, iar argumentele cu care sunt sustinute sunt deja arhicunosute.

Mai putin cunoscute sunt insa mecanismele prin care se ajunge de la escapada la dependenta. Un drum nu atat de lung precum si l-au imaginat cei carora socoteala de acasa nu le-a iesit cu cea din fata prafurilor.

Realitatea e perceputa distorsionat de la prima incercare

Inceputul aduce prima revelatie si cea mai placuta din lungul sir ce la final nu mai are nimic de-a face cu mirajul primei tentative. Ulterior se creeaza dependenta fizica si psihologica, persoana devenind obsedata sa consume substanta ce produce efectele deja cunoscute de organism", mai spune Ionut Ghiugan. Explicatia consta in faptul ca drogul actioneaza asupra sistemului limbic al creierului, secretia de dopamina se suplimenteaza de pana la 10 ori, ceea ce creeaza o placere euforica, pe care consumatorul si-o mai doreste o data, si inca o data, si inca o data.

In incercarea creierului de restabilire a echilibrului apare sevrajul

"In momentul in care consumul devine obisnuinta si nevoie absoluta, individul are deja formata credinta irationala ca nu poate functiona "optim" sau exista fara a folosi droguri", precizeaza renumitul psiholog.

Starea de sevraj survine pe fondul incercarii esuate a creierului de a-si regasi echilibrul la incetarea administrarii drogului.

Se creeaza astfel un cerc vicios, arata cercetarile, pentru ca, oferindu-i alternativa facila, crei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro