Ce se intampla in corpul unui fumator in prima ora dupa ce fumeaza o tigara. Traheea si inima, cele mai afectate

Ce se intampla in corpul unui fumator in prima ora dupa ce fumeaza o tigara. Traheea si inima, cele mai afectate

"De exemplu, la sobolanii expusi la fumul de tigara, s-a observat ca, la nivelul epiteliului traheal, la o ora dupa instalarea fumului, a scazut nivelul glutationului redus, cu revenire la normal la 6 ore dupa expunere, demonstrandu-se astfel implicarea fumului de tigara in alterarea echilibrului dintre oxidanti si antioxidanti.

acum 67 luni (19 Feb 2015)

Fumatul este considerat periculos pe termen lung, desi organismul fumatorului trece printr-o serie de modificari problematice inca din primele minute de la inhalarea fumului.

"Prima structura celulara cu care fumul de tigara vine in contact este epiteliul bronsic, care este un important modulator al fenomenelor imunologice si inflamatorii. Acesta elibereaza o serie de factori stimulatori, a caror actiune are ca efect exacerbarea fenomenelor inflamatorii locale - inclusiv recrutarea de celule inflamatorii din torentul sangvin", explica, pentru Adevarul, medicul pneumolog Ionut Jascu, de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central " Dr. Carol Davila" Bucuresti.

Dezechilibru intre odidanti si antioxidanti

Studiile facute in laborator arata cum intregul organism intra in dezechilibru la o ora dupa inhalarea fumului de tigara. "De exemplu, la sobolanii expusi la fumul de tigara, s-a observat ca, la nivelul epiteliului traheal, la o ora dupa instalarea fumului, a scazut nivelul glutationului redus, cu revenire la normal la 6 ore dupa expunere, demonstrandu-se astfel implicarea fumului de tigara in alterarea echilibrului dintre oxidanti si antioxidanti.

Specialistii mai arata ca, imediat dupa ce fumezi prima tigara a unei zile, inima bate mai tare, iar tensiunea creste cu pana la 15 la suta. De asemenea, nivelul de oxigen din sange scade, asa ca inima face eforturi suplimentare ca sa reziste. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro