Ce se intampla daca privim eclipsa de soare fara ochelari de protectie. Globul ocular, afectat ireversibil

Ce se intampla daca privim eclipsa de soare fara ochelari de protectie. Globul ocular, afectat ireversibil

Astrul solar va incepe sa fie acoperit de la ora 10 si 40 de minute, iar punctul de maxima acoperire se va inregistra in Iasi la ora 12.00 punct si 52 de secunde. Cerul va fi preponderent noros in dimineata zilei de 20 martie, cu sanse de 20-30% de disipare a plafonului de nori in momentul maxim al eclipsei, ora 12.00.

acum 89 luni (19 Mar 2015)

Eclipsa totala de soare va putea fi observata vineri, 20 martie, in nordul oceanului Atlantic. In Romania, soarele va fi acoperit de Luna partial, cu procente variind intre 50% si 64%.

Astrul solar va incepe sa fie acoperit de la ora 10 si 40 de minute, iar punctul de maxima acoperire se va inregistra in Iasi la ora 12.00 punct si 52 de secunde. In Iasi, nivelul maxim de acoperire a Soarelui va fi de 47,88%.

Meteorologii sunt insa sceptici in privinta sanselor de observare a eclipsei de soare la Iasi. Cerul va fi preponderent noros in dimineata zilei de 20 martie, cu sanse de 20-30% de disipare a plafonului de nori in momentul maxim al eclipsei, ora 12.00.

Pe de alta parte, medicii oftalmologi interzic cu desavarsire urmarirei eclipsei fara protectie adecvata. Singura solutie este cumpararea de pe internet a ochelarilor de eclipsa, scosi la vanzare cu preturi variind intre 15 si 20 de lei.

"Daca va fi o zi senina si se va observa foarte bine, exista riscul sa se produca ceea ce se numeste retinopatie solara, iar riscurile cresc cu atat mai mult cu cat ar fi vorba de pacienti care au avut o interventie chirurgicala pentru cataracta sau pentru glaucom sau daca au avut o afectiune inflamatorie cum este uveita. Daca se priveste e bine sa avem o protectie speciala cu ochelari", a explicat medicul oftalmolog Camelia Bogdanici, de la Spitalul "Sf.

In Moldova sunt deschise observatoarele astronomice de la Galati (cel mai important din Romania), Barlad, Bacau si Suceava. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro