Ce se intampla cu dieta pe masura ce imbatranim
Apetitul se reduce sau chiar se pierde ca urmare a diminuarii sensibilitatii gustative, a acuitatii olfactive si vizuale, simultan cu scaderea secretiei salivare si a enzimelor digestive, potrivit Ghidului de nutritie, coordonat de prof. La o ratie de 2.000 de calorii, legumele si fructele vor fi consumate astfel: 2 cesti de fructe si 2,5 cesti de legume - in total 8-9 portii. Creste necesarul de vitamina D dupa 50 de ani Persoanele care nu ies din casa trebuie sa consume alimente bogate in vitamina D precum laptele, ouale, matgarina fortificate, uleiul de peste.
Apetitul se reduce sau chiar se pierde ca urmare a diminuarii sensibilitatii gustative, a acuitatii olfactive si vizuale, simultan cu scaderea secretiei salivare si a enzimelor digestive, potrivit Ghidului de nutritie, coordonat de prof.
Enzimele digestive scad
Tulburari digestive pot aparea ca urmare a scaderii progresive a secretiei de acid clorhidric si enzime digestive. Un simptom des intalnit la varstnici este constipatia, ca urmare a scaderii peristaltismului si a aportului inedacevat de fibre si lichide. S-a constatat ca aportul de calciu este, in medie, de 50% din doza zilnica recomandata, dupa 50 de ani.
Multi adulti de peste 65 de ani au tulburari ale metabolismului glucidic, sufera alterari ale glicemiei bazale, scaderea tolerantei la glucoza sau chiar diabet zaharat de tip 2. Alte cauze pot fi restrictia voluntara in scopul evitarii incontinentei urinare si polakiuriei, relativ frecvente ca urmare a rupturilor vechi de perineu, adenomului de prostata sau vezicii hiperactive.
Necesarul de nutrienti trebuie adaptat
Prin urmare, persoana in varsta are nevoie de o dieta echilibrata, bogata in nutrienti din toate grupele de alimente.
Astfel, cerealele si derivatele lor - precum graul si painea integrale, orzul, ovazul, secara, orezul brun, orezul salbatic, floricelele de porumb, meiul, sorgul, hrisca, taratele - trebuie consumate intr-o forma cat mai putin procesata pentru ca multe substante nutritive sunt concentrate in coaja. Acestea sunt surse excelente de amidon, proteine vegetale, vitaminele B si E, potasiu, fier, zinc, cupru, crom, seleniu, magneziu si acid folic.
La o ratie de 2.000 de calorii, legumele si fructele vor fi consumate astfel: 2 cesti de fructe si 2,5 cesti de legume - in total 8-9 portii. Sunt de preferat fructele de sezon, intregi, nedecojite, sbine spalate. Prepararea legume... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro