Ce se ascunde in spatele atacului din presa chineza la adresa lui George Soros

Ce se ascunde in spatele atacului din presa chineza la adresa lui George Soros

Analistii considera ca o depreciere nu va putea fi amanata la infinit si ca pana la urma oficialii de la Beijing vor fi nevoiti, ori s-o faca voit sau sa fie fortati de catre "actiunile speculative" Scenariul pe care il vad economistii este dorinta Chinei de a instrumenta o depreciere controlata a yuanului (in ciuda faptului ca o realizarea acesteia dintr-o data ar limita scurgerile de capital in afara tarii).

acum 79 luni (28 Jan 2016)

Totul a pornit de la declaratiile pe care George Soros le-a facut saptamana trecuta la Forumul Mondial de la Davos. China va avea "o aterizare dura", anticipeaza finantistul american, ceea ce se pare ca a iritat la amximum oficialitatile de la Beijing. El a subliniat in special tensiunile deflationiste si ritmul ametitor de crestere a datoriei totale a tarii ca factori de risc pentru economia chineza.

Probabil ca data fiind reputatia lui de speculator pe pietele financiare, Beijingul a dorit sa puna pe seama speculatiilor financiare tendinta de scadere a yuanului si sa sublinieze eficienta interventiilor bancii centrale in sprijinul monedei nationale.

"Soros nu va putea castiga razboiul declansat impotriva yuanului si a dolarului Hog Kong - nu poate sa incapa nicio indoiala" scrie Cotidianul Poporului, numindu-l totodata pe miliardarul american "crocodil" si "animal de prada". La randului ei, agentia Xinhua scrie ca Soros a prezis "in mai multe randuri" declansarea haosului economic, in scopul de crea panica.

Intr-adevar, ideea unei deprecieri mai rapide a yuanului nu este deloc o concluzie pripita, pentru ca perioada in care China isi permitea sa nu reactioneze la deterioarea competitivitatii exporturilor sale din cauza cursului de schimb e de mult apusa.

Banca centrala a Chinei a cheltuit sute de miliarde de dolari din rezerva sa valutara pentru a mentine cursul yuanului. Eforturile nu par insa a da roade, joi consemnandu-se o noua scadere de 6,4% a Bursei de la Shanghai. Aceasta pune o presiune suplimentara pe dolarul Hong Kong, care este ancorat la paritate fixa de dolarul SUA.

Deprecierea yuanului cu 30%, sau chiar cu 50%, de exemplu, ar rezolva o parte dintre problemele grave cu care se confrunta economia chineza, insa ar aparea altele la fel de grave. Analistii considera ca o depreciere nu va putea fi amanata la infinit si ca pana la urma oficialii de la Beijing vor fi nevoiti, ori s-o faca voit sau sa fie fortati de c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro