Ce schimbari majore la Legea darii-n plata au castigat bancile la CCR, in dauna clientilor

Ce schimbari majore la Legea darii-n plata au castigat bancile la CCR, in dauna clientilor

Curtea lasa insa la latitudinea instantelor judecatoresti libertatea de a stabili, pentru fiecare dosar de credit in parte (indiferent de perioada in care a fost acordat), criteriile concrete pe baza carora stabilesc daca a fost sau nu vorba de impreviziune. Potrivit informatiilor furnizate pentru "Adevarul" de avocatul Alexandru Seulean, instanta ar putea considera ca o crestere de dobanda, o crestere de curs valutar sau aparitia unei noi taxe etc., care care nu mai permit clientului sa achite creditul, pot avea caracter de impreviziune.

acum 34 luni (28 Oct 2016)

Reamintim ca, in plus fata de textul de lege, Curtea a introdus ideea de impreviziune. In precizari, Curtea explica ce intelege prin acest concept: "Impreviziunea intervine cand in executarea contractului a intervenit un eveniment exceptional ce nu putea fi prevazut in mod rezonabil de parti la data incheierii contractului, ceea ce face excesiv de oneroasa executarea obligatiei debitorului".

Vechiul si noul Cod Fiscal

Problema care apare, insa, odata cu introducerea criteriului impreviziunii, este ca acesta e definit clar si apare ca institutie doar in noul Cod Fiscal, cel din 2011, intrat in vigoare prin asumare de raspundere, in 2009. Or, contractele de credit din perioada 2007 - 2009 nu intra sub incidenta acestui Cod, ci a vechiului Cod Civil, din 1864, in care nu era clar definit conceptul de impreviziune.

Astfel, CCR a anuntat in explicatiile suplimentare ca, in motivarea finala ce o va publica in Monitorul Oficial, va defini cadrul general de interpretare a impreviziunii pentru contractele din 2007 - 2009. "Instantele judecatoresti vor face aplicarea impreviziunii astfel cum aceasta a fost configurata sub regimul Codului civil din 1864 si cu precizarile aduse de Curtea Constitutionala in considerentele deciziei ce va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", scrie Curtea.

Curtea lasa insa la latitudinea instantelor judecatoresti libertatea de a stabili, pentru fiecare dosar de credit in parte (indiferent de perioada in care a fost acordat), criteriile concrete pe baza carora stabilesc daca a fost sau nu vorba de impreviziune. Potrivit informatiilor furnizate pentru "Adevarul" de avocatul Alexandru Seulean, instanta ar putea considera ca o crestere de dobanda, o crestere de curs valutar sau aparitia unei noi taxe etc., care care nu mai permit clientului sa achite creditul, pot avea caracter de impreviziune. Daca astfel de evenimente au condus debitorul in imposibilitatea de a mai achita creditul, ins... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro