Ce salarii pot castiga romanii pe litoral in 2018. "Leafa poate ajunge la 6.000 de lei vara, cu tips-ul care le ramane integral"
Aproximativ 5.000 de locuri de munca in industria turistica de pe litoralul romanesc sunt neocupate cu cateva zile inainte de 1 Mai, data la care se vor deschide majoritatea spatiilor de cazare, restaurante si terase de la malul Marii Negre. Principala cauza care a dus la una dintre cele mai mari crize ale fortei de munca de pe litoral, din 1990 pana in prezent, spun patronatele, ar fi politica de somaj si ajutoare sociale pe care statul roman o ofera celor care nu doresc sa munceasca. In total, conform datelor primite de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), erau 9.100 de someri, diferenta de 4.600 fiind cei care nu mai primesc niciun sprijin de la stat. Salariul de ospatar poate ajunge si la 6.000 de lei vara cu tips-ul care le ramane integral, iar un bucatar poate castiga de la 3.000 de lei cu tips.
Aproximativ 5.000 de locuri de munca in industria turistica de pe litoralul romanesc sunt neocupate cu cateva zile inainte de 1 Mai, data la care se vor deschide majoritatea spatiilor de cazare, restaurante si terase de la malul Marii Negre. Cifra, care reprezinta jumatate din numarul total de joburi disponibile vara in industria turistica a litoralului, a fost avansata de Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), care sustine ca vorbim despre o criza de personal fara precedent in ultimii 28 de ani.
"Trebuie gasite solutii cat se poate de urgent pentru ca, va spun sincer, nu mai avem cu cine sa lucram.
Principala cauza care a dus la una dintre cele mai mari crize ale fortei de munca de pe litoral, din 1990 pana in prezent, spun patronatele, ar fi politica de somaj si ajutoare sociale pe care statul roman o ofera celor care nu doresc sa munceasca. La aceasta se adauga migratia a peste 4 milioane de romani care muncesc in strainatate si numarul limitat de straini din afara UE care pot fi angajati in Romania.
Conditiile negociate nu sunt cele reale
La finalul lunii martie 2018 erau aproximativ 4.500 de someri care primeau indemnizatie la nivelul judetului Constanta. In total, conform datelor primite de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), erau 9.100 de someri, diferenta de 4.600 fiind cei care nu mai primesc niciun sprijin de la stat.
"Din ce spun anumite doamne care au muncit in alti ani ca si cameriste, exista zone de pe litoralul romanesc unde nu s-a mai investit deloc dupa 1989 sau s-a dat doar o spoiala.
Viorica, 52 de ani, a lucrat mai multi ani camerista la o pensiune din statiunea Costinesti. Apoi, de multe ori, cazarea se facea la 1 sau 2 noaptea, ma trezeam sa ma ocup de noii turisti, iar la 5 dimineata trebuia sa fiu deja cu matura in mana.
In urma cu o saptamana s-a desfasurat bu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro