Ce salarii aveau romanii acum un secol si ce sacrificii faceau oamenii pentru a putea supravietui

Ce salarii aveau romanii acum un secol si ce sacrificii faceau oamenii pentru a putea supravietui

Astfel, bugetarii din oras primeau urmatoarele retributii lunare: un secretar de oras - 750 de lei, un contabil - 465 lei, un primar avea 1.500 de lei, un viceprimar - 750 de lei, arhitectul inginer - 755 lei, copistii aveau in jur de 200 de lei, picherii - 195 lei tamplarii, servitorii erau platiti cu 100 de lei, un cantonier primea 65 lei, un preceptor avea in jur de 250 lei, un agent fiscal - 115 lei, registratorii - in jur de 300 lei, iar un sef de birou - 450 lei.

acum 56 luni (25 Aug 2016)

Dupa Primul Razboi Mondial, obisnuiti sa procedeze ilegal, ca pe timpul conflictului, comerciantii aveau tendinta si tentatia de a recurge la specula, formand stocuri alimentare, colaborand cu altii din breasla lor in scopul de a tine pretul cat mai sus si in dorinta de a se imbogati cat mai repede.

Astfel, bugetarii din oras primeau urmatoarele retributii lunare: un secretar de oras - 750 de lei, un contabil - 465 lei, un primar avea 1.500 de lei, un viceprimar - 750 de lei, arhitectul inginer - 755 lei, copistii aveau in jur de 200 de lei, picherii - 195 lei tamplarii, servitorii erau platiti cu 100 de lei, un cantonier primea 65 lei, un preceptor avea in jur de 250 lei, un agent fiscal - 115 lei, registratorii - in jur de 300 lei, iar un sef de birou - 450 lei.

Faptul ca au existat negustori care incercau sa speculeze situatia grea a oamenilor a determinat autoritatile sa dispuna masuri extraordinare de control pentru toate preturile din oras, de la banalele legume pana la spectacolele de cinema sau camerele de hotel.

FOTO: Arhivele Vrancea

In anul1920, carnea de vita costa intre 6-11 lei/kg, iar cea de porc 10-11 lei/kg, slanina 14 lei/kg, untura 20 lei, painea de 1 kg intre 1,25 si 6 lei, o gasca - 15 lei, o gaina - 10 lei, carnea de miel - 10-14 lei kg, oul de gaina sau de rata - 25 de bani bucata.

In acealasi an, maslinele costau intre 12-14 lei kg, uleiul de floarea soarelui-16 lei litrul, zaharul - 12 lei/kg, untul - intre 15-20 lei/kg, urda - 12 lei /kg, telemeaua - 10 lei/kg, cascavalul - 16 lei/kg, laptele dulce - 1,25/litrul, branza de vaca - 3 lei/kg, smantana - 5 lei/kg. In privinta incaltarilor, o pereche de ghete de barbati costa 200 lei, cizmele de dama - 220 de lei, iar pantofii de dama - 170.

Cine isi permitea sa mearga la cinema platea pentru un bilet intre 1,50 si 3,75 de lei in functie de ora, spectacol ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro