Ce s-ar intampla daca Putin ar muri?

Actualul premier rus ar fi presedinte pentru 90 de zile, dar nu va detine o putere la fel de mare asemeni lui Putin deoarece Constitutia Rusiei are un sistem de autoaparare impotriva presedintilor interimari. Pe de alta parte, in cazul in care Putin este bolnav de mai multa vreme si acum se confrunta cu faza finala a vreunei forme de cancer, lucrurile stau putin diferit si ne putem astepta ca jocurile sa fi fost, deja, facute.

acum 64 luni (14 Mar 2015)

Lipsa oricarei aparitii in ultima saptamana a lui Vladimir Putin a nascut intrebari pe buzele multor reporteri din si din afara Rusiei. Insistenta unui grup mai indraznet de jurnalisti l-a facut pe purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitry Peskov, sa gafeze.

Astfel, pe fondul acestei disparitii, mai multe zvonuri s-au imprastiat rapid pe canalele media: Putin a fost demis, Putin are cancer, iubita lui Putin a nascut, iar pe twitter, hashtag-ul "Putin has died" a devenit unul din cele mai utilizate.

Jurnalistul Tom Nichols de la Business Insider a facut o serie de scenarii pentru cazul in care Vladimir Putin ar deceda.

Echipa lui Putin cunoaste bine articolul constitutional, din moment ce insusi Putin a devenit presedinte fiindca detinea functia de premier la 31 decembrie 1999, cand Boris Eltin a demisionat.

Actualul premier rus ar fi presedinte pentru 90 de zile, dar nu va detine o putere la fel de mare asemeni lui Putin deoarece Constitutia Rusiei are un sistem de autoaparare impotriva presedintilor interimari.

Medvedev, care a mai detinut functia de presedinte, este un personaj cunoscut si nicidecum lipsit de popularitate. E greu de imaginat cine ar putea sa candideze impotriva lui, dar asa depinde si de perioada bolii lui Putin.

Daca este una aparuta brusc, in momentul asta se fac intelegeri, incluzand aranjamentele pentru imunitate, traseul banilor si un schimb general de promisiuni intre oamenii politici care se asigura reciproc de faptul ca nu se vor denunta.

In acest caz, varianta prestabilita ar fi Medvedev, care a fost putin impins in jos pe scara puterii in momentul reintoarcerii lui Putin, dar care, ca prim-ministru si fost presedinte, stie unde sunt ingropate "cadavrele" sau cine si cui ii este dator.

Pe de alta parte, in cazul in care Putin este bolnav de mai multa vreme s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro