Ce s-a intamplat cu averea comunista a Rusiei? "Putin a construit un sistem de furt masiv care nu s-a mai intalnit inca de pe vremea tarilor"

Ce s-a intamplat cu averea comunista a Rusiei?

"Rezervele unui rus obisnuit sunt de 871 de dolari (682 de euro), deplorabil de scazute pentru o tara care exporta energie. "Motivul este, cred eu, ca aceste sanctiuni au reprezentat o admonestare publica facuta de guvernul SUA cu privire la ce se stia deja de decenii: Putin a construit un sistem bazat pe furt masiv care nu s-a mai intalnit in aceasta tara inca de pe vremea tarilor", spune Dawisha.

acum 86 luni (19 Oct 2014)

Oamenii apropiati politic de Putin sunt multimilionari, iar oligarhii sunt chiar miliardari. Rusia este cotata sub Nigeria in ceea ce priveste abilitatea statului de a controla coruptia, noteaza "Epoch Times". Povestea incepe la sfarsitul anilor '80, cand deja era evident ca Partidul Comunist al Uniunii Sovietice incepea sa se prabuseasca, la fel ca partidele comuniste din alte tari est-europene. "Partidul Comunist era ingrijorat de faptul ca, daca Rusia va deveni un sistem multipartid, va pierde accesul la averea statului. Asa ca au inceput sa mute banii, iar grupul responsabil cu aceasta mutare de finante a fost mereu KGB. Cand au facut asta, de fapt au luat banii lui Gorbaciov si ai lui Eltin. Pur si simplu au adus tara in stare de faliment", scrie Karen Dawisha in volumul "Cleptocratia lui Putin - Cine detine Rusia?" Averea furata de la rusi este imensa. "Rezervele unui rus obisnuit sunt de 871 de dolari (682 de euro), deplorabil de scazute pentru o tara care exporta energie. "Rusia are cel mai mare nivel de inegalitate dintre averi din lume, in afara de mici natiuni caraibiene ai caror rezidenti sunt miliardari", se arata in raportul "Credit Suisse" de anul trecut. Sanctiunile SUA confirma furtul Atunci cand Rusia a anexat Crimeea, iar separatistii prorusi, sustinuti militar de Rusia au inceput sa-si faca de cap, guvernul american a raspuns cu sanctiuni. Intr-un raspuns fara precedent, s-au impus interdictii privind vizele si confiscarile de bunuri pentru elita din jurul lui Vladimir Putin, noteaza "Epoch Times". "In mod normal, ar fi trebuit sa ne asteptam la un raspuns militar si la o interventie NATO mai rapida", este de parere Dawisha. "Motivul este, cred eu, ca aceste sanctiuni au reprezentat o admonestare publica facuta de guvernul SUA cu privire la ce se stia deja de decenii: Putin a construit un sistem bazat pe furt masiv care nu s-a mai intalnit in aceasta tara inca de pe vremea tarilor", spune Dawisha. Autoarea este de parere ca esecul Occidentului de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro