Ce s-a intamplat cand Slovacia a organizat un referendum pentru interzicerea casatoriilor gay
> In existenta sa de 24 de ani, a fost martora a 8 consultari populare sub forma de referendum. Constitutia Slovaciei poate fi modificata de parlament, iar referendumurile pot fi convocate de presedinte la recomandarea legislativului sau in urma unei petitii semnate de minim 350.000 de cetateni. Curtea Constitutionala slovaca incurca doar partial planurile AzR, da publicitatii decizia la final de octombrie, iar una din cele trei intrebari, cea privind recunoasterea coabitarii cuplurilor gay de catre stat fiind respinsa de pe buletinul de vot pe motiv ca limiteaza drepturi cetatenesti. In decembrie 2014, intuind parca problema pragului ridicat cerut de Constitutie, de 50% din electori, un grup de parlamentari conservatori incearca, fara succes, sa modifice Constitutia pentru a scadea pragul de la 50 la 20 de procente necesare pentru validare. Pe de o parte, Alianta pentru Familie a incercat sa se pozitioneze ca promovand un discurs pozitiv (votati 3 DA-uri), de aparare a status quo-ului, pe de alta parte au incercat sa demonizeze la extrem persoanele LGBT. Pentru ambele tabere, exercitiul referendumului a permis activarea a mii de voluntari, testarea unor metode noi de strangere de fonduri, discutarea unor teme de interes in spatiul public.
>
In existenta sa de 24 de ani, a fost martora a 8 consultari populare sub forma de referendum. A aderat la Uniunea Europeana in 2004, an in care a adoptat legislatie antidiscriminare ca cerinta de pre-aderare. Doar in anul 2008 legislatia a fost imbunatatita pentru a include orientarea sexuala printre criteriile de discriminare. In general, de-a lungul tranzitiei minoritatile sexuale si de gen nu au reusit sa-si puna pe agenda publica teme de interes. Activistii LGBT s-au vazut nevoiti sa intre ca actori principali in dezbateri despre rolul si statutul minoritatilor, sa se apere in fata acuzelor de pedofilie sau zoofilie si sa isi contureze un discurs politic despre Constitutia si legislatia tarii. Inceputurile
Formata in 2013, Alianta pentru Familie (AzR) este o coalitie de grupuri apartinand societatii civile din Slovacia, multe dintre ele in favoarea interzicerii avortului (intr-o tara catolica), peste 100 de astfel de organizatii, membrii sai avand legaturi cu diverse biserici. In acelasi timp, AzR colaboreaza si cu Alliance Defending Freedom International, entitate neo-conservatoare americana, declarata un grup de ura in SUA, care si-a sporit activitatea impotriva drepturilor LGBT in Europa (Slovacia, Croatia, Romania). Initiatorii au folosit acest instrument cetatenesc ca metoda de presiune asupra legislativului si clasei politice.
La inceputul lui 2014 Alianta pentru Familie incepe sa puna in miscare o intreaga masinarie pentru interzicerea in Constitutie a casatoriilor gay. Constitutia Slovaciei poate fi modificata de parlament, iar referendumurile pot fi convocate de presedinte la recomandarea legislativului sau in urma unei petitii semnate de minim 350.000 de cetateni. Legea fundamentala stipuleaza ca referendumurile trebuie sa aiba o participare de peste 50% din electori pentru a fi validate, iar rezultatele unui referendum trebuie implementate in legea slovaca in maxim 3 ani de cand plebiscitul are loc.
In 5 l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro