Ce s-a ales de promisiuni dupa numai 10 luni

Si cresterea plafonului pentru microintreprinderi la un milion de euro cifra de afaceri si introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri au fost puse la realizari, desi mediul de afaceri a avertizat ca masura se va intoarce impotriva multor companii, mai ales a IMM-urilor. In acest raport, premierul Mihai Tudose era "certat" pentru ca nu a indeplinit pana si masuri care aveau termen de indeplinire 1 ianuarie 2018, dar si masuri la care coalitia a decis sa renunte, precum impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate, masuri care, intre timp, au fost reintroduse si adoptate prin modificari aduse Codului Fiscal. Printre masurile indeplinite de Guvernul Tudose se regaseau: emiterea de titluri de stat pe termen mediu si lung pentru populatie, asigurarea platii de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate pentru toti salariatii, programul Start-Up Nation, voucherele de vacanta, programul Rabla pentru masini electrice, introducerea TVA split payment, dar si cresterea valorii punctului de pensie de la 1 iulie 2017 la 1.000 de lei.

acum 26 luni (20 Nov 2017)

100 de masuri din programul de guvernare sustine PSD ca a realizat in primele 10 luni ale acestui an.

Raportul PSD incepe cu obiectivele economice realizate, primul fiind o crestere economica de 7%, desi isi asumase un obiectiv de 5,5%. Insa celebra publicatie economica Bloomberg aminteste ce s-a intamplat ultima data cand am depasit China: era anul 2008, iar politicienii romani s-au incalzit cu acest succes fix inainte sa ne cuprinda criza financiara si sa avem nevoie de o salvare de 20 de miliarde de euro.

Totodata, PSD sustine ca a scazut datoria statului de la 39% din Produsul Intern Brut (PIB) la 37,4%. "La inceputul anului, statul roman se imprumuta pentru o perioada de 6 luni cu o dobanda de 0,87% pe an. Astazi, statul roman se imprumuta pentru o perioada de 6 luni cu o dobanda de 2,50% pe an. Si chiar daca Guvernul va reusi sa il pastreze anul acesta in limitele acceptate de legislatia UE, in 2018 cel mai probabil el va fi depasit semnificativ, considera atat analistii, cat si institutiile financiare romanesti sau internationale, precum Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Ce nu arata, insa, este ca si cheltuielile bugetare au crescut, chiar cu mai mult de atat. La cea mai recenta rectificare bugetara, Guvernul a majorat cheltuielile bugetare cu peste jumatate de miliard de lei, numai pentru a plati salarii si pensii, in timp ce veniturile s-au majorat cu numai 280 milioane lei.

Masuri bune, dar nebune pentru salariati

Mai mult, PSD sustine ca a crescut salariul minim pe economie de la 1.250 lei la 1.450 lei. Pana si Banca Nationala sustine ca este de acord cu cresterea salariilor, dar ca aceasta sa se faca "cu dozajul necesar, in functie de productivitatea muncii".

Reducerea si mutarea contributiilor sociale, atat ca procent, cat si ca numar, dar si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10% sunt si ele masuri privite ca realizari, d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro