Ce rol au jucat turcii in Transilvania si de ce avea regiunea un statut special: "Otomanii nu au facut altceva decat sa recunoasca vechea autonomie"

Ce rol au jucat turcii in Transilvania si de ce avea regiunea un statut special:

Despre perioada in care Transilvania a fost principat sub stapanire turceasca - suzeranitate este termenul folosit de istorici - a scris turcologul clujean Calin Felezeu, istoric si decan al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UBB Cluj. "In cadrul mai larg al contactelor dintre cele trei Tari Romane cu societatea otomana, Principatul Transilvaniei s-a bucurat de o pozitie privilegiata in comparatie cu Tara Romaneasca si Moldova, asa cum de altfel si intre cele doua state romanesti au existat unele delimitari de nuanta. Intre titlurile acordate si acceptate de otomani pentru conducatorii Principatului, la loc de cinste se situeaza cel de Hakim, care-l desemna pe principe, sau cel de Kiral, care-l desemna pe rege.

acum 86 luni (17 Sep 2015)

Despre perioada in care Transilvania a fost principat sub stapanire turceasca - suzeranitate este termenul folosit de istorici - a scris turcologul clujean Calin Felezeu, istoric si decan al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UBB Cluj.

Acesta spune ca Ardealul a avut intre 1541 si 1688 un statut special fata de Imperiul Otoman decat aveau Tara Romaneasca si Moldova. Datorita pozitiei geografice, a fortei economice si militare, a populatiei Transilvaniei - care era una dubla fata de Tarile Romane la un loc, dar si din pricina rivalitatii turco-habsburgice.

"In cadrul mai larg al contactelor dintre cele trei Tari Romane cu societatea otomana, Principatul Transilvaniei s-a bucurat de o pozitie privilegiata in comparatie cu Tara Romaneasca si Moldova, asa cum de altfel si intre cele doua state romanesti au existat unele delimitari de nuanta. Una dintre componentele de baza ale politicii europene a Portii, incepand cu domnia lui Suleyman Magnificul, a fost stabilirea si mentinerea controlului otoman in Transilvania. Inceputa la mijlocul secolului al XVI-lea si continuata catre sfarsitul secolului al XVII-lea, atitudinea otomana in Transilvania a avut temeiuri aparte, temeiuri legate de rivalitatea dintre otomani si habsburgi.

Intre titlurile acordate si acceptate de otomani pentru conducatorii Principatului, la loc de cinste se situeaza cel de Hakim, care-l desemna pe principe, sau cel de Kiral, care-l desemna pe rege. Trebuie precizat faptul ca acordarea titlului de rege al Ungariei pentru principii transilvaneni - magyar Krali - a fost o actiune politica prin care otomanii contestau orice fel de pretentii ale habsburgilor la coroana maghiara si la stapanirea Transilvaniei si Ungariei. Acceptarea unei astfel de optiuni de catre Poarta otomana reflecta, intr-o oarecare masura, o experienta pe care principii si-au dorit-o permanentizata", scrie Calin Felezeu (foto in dreapta sus, cre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro