Ce rol a jucat Razboiul Crimeei in unirea Principatelor Romane de la 1859
Austria era adversara Rusiei acum un secol si jumatate, care incheiase cu Turcia, la 14 iunie 1853, un tratat prin care i se permisese ocupatia Principatelor ca sa asigure "desertarea" acestora de trupele rusesti angajate in Razboiul Crimeii. De exemplu, la constructia unei case acestia nu stiu regulile constructiei, nu au cunostinte nici de roabe, nici de carucioare si construiesc de obicei astfel de locuinte fara o temelie solida".
Austria era adversara Rusiei acum un secol si jumatate, care incheiase cu Turcia, la 14 iunie 1853, un tratat prin care i se permisese ocupatia Principatelor ca sa asigure "desertarea" acestora de trupele rusesti angajate in Razboiul Crimeii.
Istoricii l-au considerat unul dintre ultimele razboaie religioase, in care atat opinia publica, cat si presa au jucat un rol semnificativ in a relata situatia tragica la care a fost expusa populatia.
Prin Tratatul de la Paris din acelasi an, Principatele Romane au obtinut independenta fata de Rusia. Un tratat excelent pentru tarile romane
"In finalul dezbaterilor Congresului de Pace s-a hotarat ca problema organizarii politice viitoare a principatelor sa fie hotarata prin consultarea locuitorilor lor. Pentru aceasta, s-a acordat mandat Turciei de a se ocupa de convocarea, in fiecare principat, a unei Adunari (Divan) Ad - hoc, care sa exprime optiunea politica viitoare a romanilor. Prevederile Tratatului de Pace de la Paris nu au avut ca rezultat realizarea imediata a Unirii Principatelor Romane.
Cu alte cuvinte, Crimeea de atunci a adus viitoarei Romanii ceea ce s-a numit la 1859 Mica Unire.
"Pentru nesemnificativa noastra portiune geografica vranceana, interventia Austriei si ocuparea Principatelor de catre trupele austriece a adus pe aceste meleaguri un ofiter austriac, de origine ceha, Emanuel Baron Salomon de Friedberg. Acesta avea misiunea de a cartografia tinutul intins ce avea ca reper si punct de plecare Magura Odobestilor. Pe langa sarcina aceasta a luat si numeroase insemnari despre oamenii de aici, pe care le-a strans intr-un volum pe la 1896 si din care profesorul Vergiliu Arbore, harnicul cadru didactic de la Liceul "Unirea" a intocmit un extras pe care l-a publicat cu ajutorul Primariei Focsani in perioada interbelica", postrivit istoricul Florin Dardala.
Iata cateva pasaje... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro